• Tangkahan
  • Bohorok
  • Tobameer
  • Jakarta by night
  • Java sawa
  • Borobudur
  • Bromo
  • Bali surf
  • Bali dans

Rondreis 23 dagen Sumatra, midden en oost Java en Bali

Dag 1 vlucht Amsterdam-Medan
Rechtstreekse vlucht Amsterdam-Medan met Garuda Indonesia. Vertrek eind van de ochtend, aankomst vroeg in de ochtend.

Dag 2 Aankomst Medan
Selamat datang, hartelijk welkom in Medan! In Medan staat de chauffeur op u te wachten met een naambordje en wordt u naar het Hotel Deli River gebracht, een kleinschalig familie hotel gelegen net buiten de grote stad Medan. Het hotel heeft een zwembad en is gelegen in een mooie tropische aangelegde tuin. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u een kleine citytour maken of bij uw hotel acclimatiseren.

Dag 3 Medan - Tobameer
Na het ontbijt vertrekken we voor een lange rit van ongeveer 4 uur naar het Tobameer. Onderweg passeren we eindeloze plantages waar rubber, cacao en palmolie wordt verbouwd. De lunch gebruiken we in Pematang Siantar. Na de lunch wordt de route meer afwisselend en klimmen we langzaam aan de bergen in. In de middag aankomst in Prapat aan het Tobameer vanwaar u oversteekt naar het eiland Samosir, midden in het Tobameer.

Dag 4 Tobameer
We bezoeken diverse authentieke Batak dorpjes met hun typische zadeldakhuizen. De Batakkers waren één van de eerste bewoners van Indonesië. Ze kwamen met de boot vanuit Indo China. De huizen worden nog steeds in de vorm van een boot – zadeldak gebouwd. De bevolking is hier christelijk en ze staan bekend om hun prachtige stemmen en muziek. Deze dag kunt u de karakteristieke Toba Batak dorpjes Tomok, met de koningsgraven, Ambarita met haar executie tafels en Simanindo voor traditionele Toba dansen bezoeken. Diner in het gezellige Marysca's restaurant met Rony’s vocalgroup. NB: De vocalgroup treedt exclusief voor Merapi gasten op. Vaak betekent dat alleen voor 2 personen. Tijdens het optreden krijgen gasten uit respect en gastvrijheid een Ulos (Batak sjaal) omgehangen.

Dag 5 Tobameer-Brastagi
Mooie route door het Karo Hoogland langs ananas- kruidnagel- en gemberplantages. Onderweg stops bij het Koningshuis van de Batak Simalungun stam in Pematang Purba en de Sipisopiso waterval. In de middag aankomst in Brastagi. Brastagi, het bergdorpje in het Karo hoogland, is al sinds de jaren twintig een populair 'tourist resort' vanwege het aangename koele klimaat en de mooie omgeving. In Brastagi kunt u naar de fruitmarkt om de heerlijke mangistan, rambutan, marquisa en andere tropische vruchten te kopen. Ook kunt u naar het Karo Batak dorpje Peceren gaan waar de mensen nog in traditionele Karo huizen wonen. Reisduur ca 5 uur

Dag 6 Brastagi-Tangkahan
Direct na het ontbijt vertrekken we om eerst een bezoek aan de bloemen- en fruitmarkt te brengen. We vervolgen daarna de route via Medan en eindeloze rubber- en palmolieplantages naar de overweldigende regenwouden van het Gunung Leuser park: Tangkahan.

Dag 7 Tangkahan: olifanten in de jungle
Vroeg in de ochtend word je al gewekt door alle geluiden uit de jungle. Het programma in Tangkahan staat nooit helemaal vast; op de meeste dagen kunnen we in de ochtend of aan het eind van de middag een wandeling maken naar het kamp van de olifanten. Deze worden hier iedere ochtend en namiddag door hun oppassers gewassen in de rivier. De olifanten zijn er om te patrouilleren in de jungle zodat er geen illegale boomkap wordt gedaan. Ook helpen ze om omgevallen bomen op te ruimen. Op de dagen dat de olifanten er zijn kunnen we de oppassers helpen de olifanten te wassen, een leuke manier om ontspannen met de dieren om te gaan. We kunnen zeker zwemmen in de rivier of “tuben”, de rivier afzakken in een binnenband. We wandelen terug naar het hotel door de kleine eenvoudige dorpjes. De jungle van Tangkahan leent zich ook uitstekend voor een halve of hele dag trekking door de jungle. Een ervaren ranger wandelt in een rustig tempo met je door het regenwoud en attendeert je op alle dieren die in de jungle voorkomen. Je loopt ook langs een waterval waar het wemelt van de vlinders.

Dag 8 Tangkahan Bukit Lawang
In de ochtend reist u door de plantages en bossen in ruim 4 uur naar Bukit Lawang. Bukit Lawang ligt aan de prachtige Bohorok rivier. Het is werkelijk een indrukwekkend natuurgebied met ondoordringbare jungle boven een wild stromende rivier. In dit natuurreservaat kunt u de orang oetangs in hun natuurlijke omgeving zien. Hiervoor moet een stevige klim door de jungle worden gemaakt. De sportieve wandelaar kan ook hier met een gids een jungletrekking maken van meerdere uren. Hiervoor zijn een redelijke conditie en schoenen met goed profiel vereist

Dag 9 Van Bukit Lawang via Medan naar Yogyakarta
Na het ontbijt rijdt u terug naar Medan airport voor uw vlucht om 14:05 via Jakarta naar Yogyakarta, waar u rond half acht aankomt. Bij de uitgang van het vliegveld staat uw Javaanse chauffeur of gids u op te wachten om u naar uw hotel bij de Borobudur te brengen.

Vlucht Medan-Jakarta-Yogyakarta (Garuda)
Vlucht met Garuda Indonesia

Dag 10 Sunrise op de Borobudur en Yogyakarta
Voor zonsopgang staan we op om als eerste de Borobudur te bestijgen. De Borobudur is het wereldberoemde en grootste Boeddhistische tempelcomplex van de wereld. Het is heerlijk om dit Unesco project te bezoeken in de vroege ochtend als het nog niet druk en nog relatief koel is. Via een wandeling langs de ruim 1400 reliëfs komt u aan op het hoogste terras van dit tempel complex waar u de Boeddha’s zult vinden onder de stoepa’s. Vergeet niet een wens te doen bij de wens Boeddha. Na het bezoek aan de Borobudur rijden we verder naar Yogyakarta. We bezoeken onder andere het oude Sultanspaleis de Kraton, het waterpaleis en de vogeltjesmarkt Pasar Burung. Yogyakarta is bekend om haar prachtige batikindustrie en fijne zilverwerk. Ook heeft u de gelegenheid om door de bekende winkelstraat Jalan Malioboro te wandelen en te shoppen in de shopping mall. Overnachting in Yogyakarta.

Dag 11 Yogyakarta fietstocht door de kampungs en vrije middag
Nog één dag heerlijk genieten van Yogyakarta. Er is van alles te beleven in deze drukke en gezellige voormalige hofstad. In de vroege ochtend maken we een fietsexcursie in de kampungs rond Yogyakarta. U komt langs rijstvelden, dorpjes, tempels en beleeft het midden Javaanse leven. U kunt (optioneel) ook een van de avonden in Yogya een voorstelling bijwonen van het Ramayana ballet. Overnachting in Yogyakarta.

Dag 12 Yogyakarta Bromo Trein
Na een vroeg ontbijt vertrekt u om 07:15 met de Sancaka trein naar Mojokerto, in de buurt van Surabaya. U arriveert om 11:00. Uw chauffeur is al vooruitgereden en staat u op te wachten. Vanuit Mojokerto is het nog zo'n 3 uur rijden naar het hotel bij de Bromo.

Dag 13 Sunrise bij de Bromo vulkaan en daarna door naar Kalibaru
Rond drie uur wordt u gewekt om een tocht te gaan maken naar de Bromo. Met een jeep rijden we naar een uitzichtplaats voor een prachtige zonsopgang. Bij normaal weer is de zonsopgang over de vulkanen een indrukwekkend schouwspel. Neem uw sweater mee, het is erg koud in de vroege morgen. Na de zonsopgang gaan we met de jeep terug naar de zandzee. Hier kunnen we lopend of op een paardje (ca 100.000 rupia) naar de voet van de Bromo. Via zo’n 300 treden kunnen we de Bromo opklimmen om vanaf de kraterrand in de krater van de vulkaan te kijken. Na de Bromo gaan we terug naar het hotel voor het ontbijt. Daarna vertrekken we rustig naar onze volgende bestemming, het landelijke dorpje Kalibaru. Een rit van ongeveer zes uur. Overnachting in Kalibaru.

Dag 14 Sukamade plantage tour en de zeeschildpadden in het Meru Betiri park
Na het ontbijt vertrekt u per jeep naar het National park Meru Betiri. Onderweg bent u getuige van het leven op de rubber-, cacao en palmplantages en ziet u hoe in de vorige eeuw de irrigatiewerken nog steeds hun dienst bewijzen. De lunch gebruikt u in een vissersdorpje aan de baai van Rajekwesi. In de middag komt u in Sukamade aan, waar u verblijft in het zéér eenvoudige pondok Wisata Baru (geen warm water, geen douche maar een mandibak, soms wel en soms geen stroom. Neem toiletpapier mee uit uw hotel). U bezoekt hier de schildpadden kraamkamer en kunt meestal jonge schildpadjes uitzetten op het strand. Rond zes uur gebruikt u het eenvoudige diner in de Pondok. Daarna reist u nog een half uurtje met de jeep richting strand. De laatste kilometer moet per voet door het bos worden afgelegd. De lokale gids gaat op het strand op zoek naar nesten. Zodra hij een nest heeft gevonden haalt hij u op. De schildpadden die hier eieren komen leggen variëren van 150 – 350 kilo en leggen in ongeveer twee uur zo'n 100 - 150 eieren, die na 8 weken uitkomen. Om stropers voor te zijn en de overlevingskans van de jonge schildpadden te vergroten worden vlak voor ze uitkomen de eieren opgegraven en overgebracht naar een schuurtje bij de Pondok. Nadat ze zijn uitgekomen blijven de jonge schildpadden nog enkele dagen aansterken voor ze in zee worden uitgezet. NB: Zéér eenvoudige overnachting in Sukamade!

Dag 15 Sukamade naar noord Bali
Na het ontbijt bezoekt u het oude fabriekje waar latex wordt geproduceerd. Vervolgens rijden we terug naar het vissersdorpje, waar rond die tijd de vissers thuiskomen en hun vangst aan wal brengen. Met de jeep verlaat u het Meru Betiri park en stapt weer over in uw auto of busje. We rijden vandaag naar Ketapang, een havenplaatsje aan de kust, vanwaar we overvaren naar het eiland van de duizend goden Bali. We steken met een ferry in ongeveer een half uur over naar Gilimanuk, gelegen aan de kust van noordwest Bali. De auto uit Java brengt u in ongeveer twee uur naar uw hotel aan de noordkust van Bali. U neemt bij het hotel afscheid van uw Javaanse chauffeur en eventueel gids. Het verdere transport op Bali wordt door een Balinese chauffeur uitgevoerd. Overnachtingen in Pemuteran

Dag 16 Pemuteran - vrije dag
Deze dag staat er niets op het programma. U kunt lekker relaxed de dag doorbrengen aan het zwembad, snorkelen direct voor het hotel, of bij de receptie een snorkel- of duikexcursie bij het eilandje Menjangan boeken.

Dag 17 Pemuteran - vrije dag
Nog een heerlijke vrije dag. U kunt in uw hotel een fiets of brommertje huren en er zelf op uittrekken. Het noorden van Bali is heerlijk rustig. Een andere aanrader is een wandeling in het Nationale park.

Dag 18 Transfer en excursies onderweg van noord Bali naar Ubud
Tijdens het verkassen van uw accommodatie in noord Bali naar uw volgende hotel in Ubud beleeft u een dag vol mooie plaatjes van betoverend Bali: U bezoekt de fruitmarkt van Bedugul, de apen rond de tempel van Alas Kedaton. Prachtige rijstvelden bij Munduk, de Ulun Danu tempel en de indrukwekkende Git Git waterval.

Dag 19 Ubud - vrije dag
U kunt veel ondernemen in en rondom Ubud. Er zijn mooie wandelingen te maken in de rijstvelden rondom dit plaatsje. In de buurt van Ubud vinden we Goah Gaja oftewel de olifanten grot die dateert uit de 11e eeuw. We kunnen er onder andere een beeld van Ganesha zien met vier armen (de Hindoegod met de olifantenkop). Goa Gaja is een fraai bewerkte grot met een mengelmoes van hindoeïstische en boeddhistische elementen. Ubud staat ook wel bekend als het kunstenaarscentrum. Het is het culturele hart van Bali en vooral beroemd vanwege zijn schilderkunst. Er worden in de talrijke tempels vele religieuze ceremonies, dansvoorstellingen en feesten voor de goden gehouden. Voor de 2e wereldoorlog begon Walter Spies hier te schilderen, geïnspireerd door de Balinese kunst. We vinden in Ubud het Monkey Forest waar de brutale apen wonen en de musea Puri Lukisan en het Neka Museum, waar vele verzamelingen van schilderijen te vinden zijn. In de omgeving van Ubud kunnen ook prachtige wandel- en fietstochten gemaakt worden. Dé manier om kennis te maken met het dagelijkse leven van de Balinezen.

Dag 20 van Ubud naar zuid Bali
Vertrek na het ontbijt vanuit uw hotel. U heeft de gehele dag de beschikking over een auto met chauffeur. De chauffeur is van Bali, maar let op: hij is geen gids. Tegen een meerprijs kunt u ook een Nederlands of Engels sprekende gids reserveren. Entreegelden voor de te bezoeken bezienswaardigheden zijn exclusief. Onderweg brengt u een bezoek aan de plaatsjes Geluk & Mas. In Geluk vinden we talrijke werkplaatsen waar de sieraden worden vervaardigd uit zilver. Het dorpje Mas staat bekend om het voortreffelijke houtsnijwerk. Hier kunt u in de werkplaatsen zien hoe door de Balinezen prachtige beelden en andere kunstwerken worden gesneden. U kunt vandaag ook nog de uit de 11e eeuw daterende olifantengrot Goah Gaja bezoeken. U vindt er onder andere een beeld van Ganesha met vier armen (de Hindoegod met de olifantenkop). Goa Gaja is een fraai bewerkte grot met een mengelmoes van hindoeïstische en boeddhistische elementen. Uw chauffeur brengt u aan het eind van de middag naar uw hotel.

Dag 21 Sanur - vrije dag
Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het zwembad of het strand. Sanur heeft een gezellige straat met veel leuke winkeltjes en restaurants. In sommige restaurants worden tijdens het diner optredens verzorgd. Langs het strand vindt u de lekkerste visrestaurantjes.

Dag 22 Pulang kampung, vertrek naar huis
Ruim op tijd, ongeveer 4 uur voor uw vlucht vertrekt, haalt uw chauffeur u op voor uw transfer naar het vliegveld.

vlucht Denpasar-Amsterdam (Garuda)
Vlucht met Garuda Indonesia met tankstop in Medan. Vertrek Denpasar 20:25, aankomst Amsterdam in de vroege ochtend.

Dag 23 Aankomst Amsterdam
In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat