• Ambon rujak

Rondreis 22 dagen Molukken: Ambon, Saparua, Seram en de Banda eilanden

De Molukken staan weer op de kaart!
Deze reis brengt u naar verschillende dorpen op het eiland Ambon, we bezoeken het eiland Saparua, we onthaasten op het prachtige en ongerepte Seram waarna we een week genieten van historie, cultuur en natuur op de Banda eilanden.
We bezoeken plaatsen waar niet veel toeristen komen maar waar van alles te zien is. De reis heeft veel historische en culturele aspecten. U verblijft in nette middenklasse hotels en wordt goed begeleid door uw gidsen.

Vertrek vanuit Amsterdam iedere vrijdag.

NB: De fastboats naar en van Banda worden niet altijd volgens schema uitgevoerd. Alternatief is een tweewekelijkse verbinding met Banda via de Pelni schepen. Vraag naar het schema in uw reisperiode.
Het programma kan hierdoor afwijken van het gepubliceerde programma.

Richtprijzen

€ 2.935 Richtprijs per persoon in laagseizoen bij 2 personen
€ 2.620 Richtprijs per persoon in laagseizoen bij 4 of meer personen

In- en exclusief:

Inclusief:
•Intercontinentale vluchten en binnenlandse vluchten met Garuda Indonesia
•Overtochten per ferry of speedboot
•Accommodaties op basis van logies en ontbijt
•Privé auto met chauffeur en Nederlands- of Engels sprekende gids, inclusief brandstof, tol- en parkeergelden en de overnachtingen en maaltijden van chauffeur en gids

Exclusief:
•Overige, niet genoemde excursies
•Overige maaltijden
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis-en annuleringsverzekeringen
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking

NB: Op de Molukken is het toerisme nog niet conform westerse maatstaven. De schema's van boot- en vliegverbindingen zijn niet zo betrouwbaar als in Europa. Het kan daardoor gebeuren dat het reisprogramma ter plaatse wordt aangepast. Onze agent zal ter plaatse zijn uiterste best doen om ongemakken te voorkomen. Merapi is niet aansprakelijk voor eventuele extra kosten.

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Ambon (Garuda)

Vlucht met Garuda Indonesia met overstap in Medan en Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 12 uur later en duurt ca 3,5 uur. In Jakarta hebben we een hotel bij de airport voor u gereserveerd. Max. gewicht: 30 kg.

Dag 2 Aankomst op Ambon

Bij aankomst op het vliegveld staat bij de uitgang uw chauffeur met een naambordje op u te wachten. Hij brengt u naar uw hotel. Mogelijk is uw kamer bij een vroege incheck nog niet gereed. U kunt dan al wel gebruik maken van de overige faciliteiten van het hotel.

Dag 3 Vrije dag op Natsepa

Deze dag staat er niets op het programma. U kunt lekker relaxen aan het zwembad of een wandelingetje maken naar de baai van Natsepa.

Dag 4 Snelle boot Ambon-Banda (Express Bahari)

In de vroege morgen wordt u opgehaald en naar de haven van Tulehu gebracht. Een kruier helpt uw bagage aan boord. U vaart met de Express Bahari in de VIP-klasse in ongeveer 4 uur van Ambon naar Banda Neira. Daar aangekomen helpt een kruier uw bagage naar uw hotel te brengen. Vertrek dinsdag en zaterdagochtend om 09:00.

Banda citytour

Het kleine eiland leent zich bij uitstek voor een wandelexcursie. In circa drie uur krijgt u al veel te zien van de cultuur en historie van Banda. U wordt opgehaald door uw gids en begint met een bezoek aan de vismarkt. U bezoekt daarna het gerestaureerde fort Belgica met prachtig overzicht over de Baai van Banda en daarna de restanten van fort Nassau. Het Hatta huis is ingericht als klein museumpje. In de koloniale periode werden de medeoprichters van de Republiek Indonesië, Hatta en Sharir door Nederland verbannen naar Banda. Hatta bracht hier zijn tijd door met lesgeven aan de lokale jeugd. Het VOC of Jan Pieterszoon Coenmuseum laat in alle eenvoud zien hoe Coen heeft huisgehouden op de Banda eilanden. Het oude kerkje wordt nog steeds gebruikt en verkeert in goede staat.

Dag 5 Banda Besar (Pulau Lontar)

Per longboat vaart u in een half uur naar het eiland Pulau Lontar, beter bekend als Banda Besar. Dit eiland staat vooral bekend om de perkeniers die hier hun nootmuskaat en foelie verbouwen. We brengen ondermeer een bezoek aan de voormalige perken van de familie van den Broeke. We maken verder een wandeling via het Fort Hollandia naar de grafsteen van Nona Lantsuese.

Dag 6 Pulau Api, de vulkaan

Per longboat varen we naar de zuidkant van dit vulkaaneiland om rond 03.30 uur de twee uur durende klim naar de top te maken. Op de top heeft u een prachtig uitzicht en kunt u genieten van de zonsopkomst. Na een rustpauze gaan we weer terug naar beneden en wordt u naar uw hotel gebracht. NB: deze excursie vereist dat u goed ter been bent en over een redelijke conditie beschikt!

Dag 7 Snorkelen en relaxen

De Banda eilanden herbergen tientallen prachtige snorkel- en duiklocaties met kleurrijk koraal en veel verschillende vissen. Een heerlijk dagje snorkelen en lekker uitrusten op een wit strandje is een absolute aanrader. Met verse vis van het vuurtje is de lunch niet te versmaden! Duiken is ook mogelijk, tegen een meerprijs.

Dag 8 Vrije dag

Deze dag staat er niets gepland. U kunt zelf bij uw hotel of guesthouse een excursie naar één van de eilanden boeken. Wanneer u in april of oktober de Banda eilanden bezoekt, dan is de kans groot dat u (de voorbereidingen van) de kora-kora wedstrijden kunt zien. De imposante roeiboten worden dan door een twintigtal gespierde mannen bevaren.

Dag 9 Snelle boot Banda-Ambon (Express Bahari 2b)

Terugvaart van Banda naar Ambon. U wordt aan boord geholpen met uw bagage door de kruier en vaart in ongeveer 4 uur in de VIP-klasse terug naar Ambon. Bij aankomst in Ambon staat een kruier weer klaar en wordt u naar uw hotel gebracht. Vertrek op woensdag en zondag om 09:00 uur.

Dag 10 Ambon citytour en Pintu Kota

's Morgens maken we een city tour door Ambon. Vervolgens gaan we naar het dorp Soya Atas, hier bezoeken we het oude Raja huis; het huis van de koning/leider van het dorp. Ook bezoeken we de kerk tegenover het huis. Na Soya Atas rijden we verder naar het Siwalima Museum in Taman Makmur. In dit museum is een grote maritieme, etnografische, ecologische en historische collectie te zien. Naast dit museum bezoeken we ook nog het Maritiem Museum waar krokodillen te zien zijn en een compleet walvisskelet. Na de musea gaan we verder naar het dorp Amahusu. Hier kunt u zien hoe de sago productie in zijn werk gaat. Van het bakken tot het eten, u kunt zelf ook de sago proeven die net uit de traditionele oven komt. Voor de lunch maken we nog een korte stop bij het Pintu Kota strand. De lunch nuttigen we op het Namalatu strand in Latuhalat. Hier heeft u de middag vrij om te relaxen en te zwemmen. Eind van de middag keren we terug naar het hotel.

Dag 11 Ambon-Saparua

's Morgens rijden we naar Hurnala om de boot van 09.00 uur te halen naar Haria op het eiland Saparua. Na aankomst op Saparua maken we een tour naar het Duurstede Fort en aangrenzende museum (indien geopend, sinds 2013 lijkt het museum gesloten voor publiek). Lunch kunt u nuttigen op het strand van Duurstede. Vervolgens maken we een wandeling door Saparua en wordt u naar uw hotel gebracht.

Dag 12 Saparua tour

Vandaag maken we eerst een wandeling over de drukke markt. Hierna rijden we naar het pottenbakkersdorpje Ouw, hier krijgen we een demonstratie van het traditionele pottenbakken. Na de lunch gaan we verder naar het dorp Mahu. Hier maken we een wandeling door de sago bossen. Sago is een zetmeelproduct dat komt uit het merg van verschillende plant/boomsoorten. Dit hele proces wordt gedemonstreerd. We sluiten de dag af met nog twee andere dorpjes, Itawaka en Noloth. Hier kunt u zelf rustig rondkijken en de cultuur ontdekken. Eind van de middag keren we terug naar het hotel in Saparua.

Dag 13 Saparua - Ambon

Na een vroeg en karig ontbijt wordt u per minibus naar de haven gebracht. Vervolgens varen we terug met de fastboat naar de Hurnala werf in Tulehu en wordt u naar het hotel gebracht.

Dag 14 Hitu schiereiland (Hila-Kaitetu)

's Morgens brengen we een bezoek aan het Australische Oorlogs Monument in Tantui. Oorspronkelijk was hier het gevangenenkamp van de Nederlandse en Australische soldaten die in de Tweede Wereldoorlog vochten tegen de Japanners. Na deze nu vredige en stille plaats te hebben bezocht gaan we verder naar Hila - Kaitetu om het Fort Amsterdam, de oude kerk uit 1780 en de oude Wapaue moskee uit 1414 te bezoeken. Lunchen doen we onderweg. Eerder hebben we de productie van sago al gezien maar vandaag zien we ook hoe de bladeren van de palm gebruikt worden voor bijvoorbeeld het maken van daken. Hiervoor gaan we naar het dorp Rutong. Eind van de middag keren we terug naar het hotel.

Dag 15 Rondje oost Ambon

Na het ontbijt gaan we naar het dorpje Waai. Hier leven 'heilige alen' en kunnen we zien hoe de bewoners ze voeren met rauwe eieren. Ook is het mogelijk om de glibberige alen aan te raken en zelfs te knuffelen. Na Waai rijden we verder naar het Hunimua strand. Terwijl we wachten op de lunch is er alle tijd om te zwemmen en te ontspannen. Voordat we terugkeren naar het hotel in Ambon, maken we een stop bij het Natsepa strand. Hier kunt u de heerlijke gebakken bananen proeven, beter bekend als 'pisang goreng'. Ook kunt u 'roedjak' proeven, een pittige fruitsalade met bruine suiker en pinda's.

Dag 16 Ambon-Seram

De hele dag zijn we aan het reizen, maar er is zoveel te zien langs de weg en op het water dat dat zeker niet vervelend is. Vanaf uw hotel wordt u opgehaald en naar de haven van Tulehu gebracht. Hier stapt u op de boot waar u in de luxe VIP-class zit. Na twee uur varen komt u aan in Amahai. Vanaf hier gaan we verder met de auto. Een mooie rit van drie uur door natuur en dorpen brengt ons in het dorpje Soleman. Hier start het laatste stuk van de route. Met een klein motorbootje wordt u naar uw hotel gebracht. De avond is vrij, u kunt bijkomen van de lange reis.

Dag 17 Seram, Samahai rivier

Vandaag maken we een lange boottocht naar het vissersdorp Sawai. We bezoeken verschillende kleine eilandjes en varen over de Samahai rivier. Op de route kunt u prachtige exotische vogels en vlinders spotten. Als u geluk heeft laat een zoetwaterkrokodil zich zien. Eind van de middag keren we terug naar het hotel.

Dag 18 Seram, Air Belanda

Dit is een rustige dag. Op het programma staat snorkelen en een tocht naar de zoetwaterbron Air Belanda. Snorkelen is een bijzondere ervaring in de omgeving van deze eilanden, ontdek de kleurrijke onderwaterwereld met haar exotische koralen en vissen. Later gaan we naar de zoetwaterbron. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 19 Terug van Seram naar Ambon

Op deze laatste dag Seram keren we terug naar Ambon. Op Ambon brengt uw chauffeur u naar uw hotel in Natsepa.

Dag 20 Vrije dag op Ambon

Deze dag staat er niets op het programma. U kunt op eigen gelegenheid de drukke en levendige stad bezoeken. Het hotel ligt in de buurt van het park waar het in de vroege ochtend en de namiddag erg gezellig is. Er worden allerlei sporten bedreven door de lokale bevolking. In het park vinden we ook het standbeeld van Pattimura, de nationale held van Ambon en de wereldvrede gong. Voor het hotel staan becaks (fietstaxi's) op uw klandizie te wachten om gezellig een ritje door de stad te maken. Wel van te voren de prijs afspreken! U kunt vragen of de becak rijder u naar één van de visrestaurants van Ratuh Gurih brengt of naar het gezellige café Sibu Sibu. een leuk bruin café vol met foto’s van bekende Ambonese zangers en voetballers. Er zijn diverse kerken in de stad. Wanneer er een dienst is loop dan gerust naar binnen. Een happening om een dienst mee te beleven.

Dag 21 Vertrek van Ambon

Op de afgesproken tijd haalt uw chauffeur u op voor de transfer naar vliegveld of haven.

vlucht Ambon-Amsterdam via Jakarta

Vlucht met Garuda Indonesia Ambon-Amsterdam met transfer in Jakarta. Vertrek vanuit Ambon in de middag, aankomst eind van de middag in Jakarta. De aansluitende vlucht vertrekt rond middernacht uit Jakarta. Aankomst Amsterdam in de ochtend.

Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Maluku Resort&Spa) Natsepa

Het resort ligt aan de baai van Natsepa, op een half uurtje rijden van Ambon stad en het Pattimura vliegveld. In 2015 is het voormalige Baguala Bay geheel gerenoveerd en heeft nu schone Standard rooms in het gebouw en een aantal keurige en luxe cottages en seaview suites. Alles ziet er weer pico bello uit. Alle kamers beschikken over airco, tv, privé badkamer, terras en gratis WiFi. De Cottages en Seaview studio suites beschikken over een zitgedeelte. Het zwembad ziet er uitnodigend uit en het restaurant biedt goede maaltijden aan. meer info more info Informations supplémentaires

Maluku Resort&Spa) Natsepa

Het resort ligt aan de baai van Natsepa, op een half uurtje rijden van Ambon stad en het Pattimura vliegveld. In 2015 is het voormalige Baguala Bay geheel gerenoveerd en heeft nu schone Standard rooms in het gebouw en een aantal keurige en luxe cottages en seaview suites. Alles ziet er weer pico bello uit. Alle kamers beschikken over airco, tv, privé badkamer, terras en gratis WiFi. De Cottages en Seaview studio suites beschikken over een zitgedeelte. Het zwembad ziet er uitnodigend uit en het restaurant biedt goede maaltijden aan. meer info more info Informations supplémentaires

Maluku Resort&Spa) Natsepa

Het resort ligt aan de baai van Natsepa, op een half uurtje rijden van Ambon stad en het Pattimura vliegveld. In 2015 is het voormalige Baguala Bay geheel gerenoveerd en heeft nu schone Standard rooms in het gebouw en een aantal keurige en luxe cottages en seaview suites. Alles ziet er weer pico bello uit. Alle kamers beschikken over airco, tv, privé badkamer, terras en gratis WiFi. De Cottages en Seaview studio suites beschikken over een zitgedeelte. Het zwembad ziet er uitnodigend uit en het restaurant biedt goede maaltijden aan. meer info more info Informations supplémentaires

Bintang Laut

Bintang Laut is een eenvoudig guesthouse. Het heeft een gezellig terrasje aan de baai met uitzicht op de vulkaan. Let op dat u hier geen warm water tot uw beschikking heeft. meer info more info Informations supplémentaires

Mutiara Banda

Mutiara Banda is een gezellig guesthouse. Het wordt gerund door Abba en zijn vrouw die vloeiend Engels spreken. Ze hebben een mooie tuin met terras bij het guesthouse en de kamers zijn ruim en goed onderhouden. meer info more info Informations supplémentaires

Vita

Vita Guesthouse is een eenvoudig guesthouse. Het heeft een gezellig terras aan de baai met uitzicht op de Gunung Api vulkaan. Alan, de manager, kan u in het Engels een hoop vertellen over de Bandanezen en activiteiten in de omgeving. Let wel op dat u hier geen warm water tot uw beschikking heeft. meer info more info Informations supplémentaires

Maulana hotel Banda Neira

Het Maulana hotel is het enige 3* hotel op Banda Neira. Het beschikt over ruime en schone kamers op de begane grond en de eerste verdieping. Het enigzins gedateerde hotel ligt direct aan de Banda zee en heeft uitzicht op de vulkaan Api. Vanuit het hotel kunnen alle excursies worden ondernomen. U stapt direct voor het hotel in een longboat om de overige eilandjes van Banda te bezoeken. Een uitstekende lokatie voor rust, cultuur, natuur, historie, snorkelen en duiken. meer info more info Informations supplémentaires

The Nutmeg tree - Banda neira

Het kleine en knusse guesthouse ligt direct aan de baai van Banda. Zoals alle guesthouses op Banda is het eten overheerlijk! Bij het guesthouse is een duikcentrum gevestigd. Vanuit The Nutmeg tree kunnen alle denkbare excursies worden georganiseerd: . Banda Besar met de nootmuskaat en kruidnagelperken . Pulau Api: beklim in de vroege ochtend de vulkaan . Snorkelen of duiken in de Banda archipel . Eilandtour meer info more info Informations supplémentaires

Hotel Santika Premiere - Ambon

Het nieuwe (2018) **** Santika Premiere hotel is het enige goede hotel in Ambon stad met een zwembad. Het hotel telt 143 kamers, waarvan wij de Deluxe kamers aanbieden. Alle kamers beschikken over airco, badkamer met warm stromend water, koffie- en theefaciliteiten, minibar, kluisje, föhn, TV en WiFi. Het hotel heeft behalve zwembad een groot restaurant een business centre en lounge/bar. Het hotel ligt op ongeveer 2 kilometer van het stadscentrum. meer info more info Informations supplémentaires

Mutiara hotel Ambon

Het gezellige en schone Mutiara hotel ligt in het centrum van Ambon stad. De kleine (rookvrije) lounge en bar nodigen graag uit tot gezellig bijkletsen. In de weekenden treden regelmatig Ambonese artiesten op in het restaurant. De kamers zijn uitsluitend per trap bereikbaar. Er is geen lift aanwezig. meer info more info Informations supplémentaires

Mahu lodge - Saparua

Het kleinschalige Mahu lodge ligt aan de noordkant van Saparua, direct aan de zee. Je kunt alleen vanaf de steiger een plons doen. Vrijwel alle kamers zijn sinds 2011 gerenoveerd en hebben douche met koud water, airco en een privé terras. Bij het hotel is ook een klein duikcentrum gevestigd. meer info more info Informations supplémentaires

Perdana homestay

Perdana is een gezellig en eenvoudig guesthouse met 20 kamers. U logeert hier in het nieuwe gedeelte. De kamers zijn voorzien van aircon. De badkamers hebben een westers toilet en mandibak (geen douche). De kamers hebben een gezellig terras aan de binnentuin. Houdt wel rekening met een zeer karig ontbijtje en niet alert personeel. meer info more info Informations supplémentaires

Ora Beach Resort

Ora Beach Resort is een gezellig familie resort. Het ligt direct aan het strand en aan de rand van het Mansuela reservaat. De locatie is uitermate geschikt om te snorkelen. Let wel op dat u hier geen warm water tot uw beschikking hebt. Personeel is niet altijd even attent. meer info more info Informations supplémentaires

Lisar Bahari - Seram

In het noorden van Seram, in het plaatsje Sawai, ligt Lisar Bahari guesthouse direct aan de zee. De cottages zijn gebouwd direct boven het water. Er zijn 6 cottages met elk 5 kamers. De eigenaar grapt over airdo-economy: de wind houdt de kamers koel... De accommodatie is uiterst eenvoudig. Er is soms geen beddegoed, toiletpapier of handdoek aanwezig. De douche geeft alleen koud water. Maar... de sfeer is prima en het uitzicht geweldig! Vanaf je veranda zie je de vissen zo onder je door zwemmen. meer info more info Informations supplémentaires

Ambon

Ambon

Ambon, de hoofdstad van de eilanden groep Molukken ligt op het gelijknamige eiland Ambon.
Ambon-stad is met afstand het belangrijkste knooppunt van de provincie en vervult een belangrijke rol voor geheel Oost-Indonesië. Aan de overkant van de Baai van Ambon (Teluk Ambon) ligt het Pattimura vliegveld met lijnvluchten naar onder andere Makassar, Jakarta, Soerabaja, Bali, Ternate en Papoea. Daarnaast doen een aantal Pelni Ferries de stad aan. Het openbaar vervoer op het eiland zelf bestaat uit de Angkotan Kota, kleine busjes die vanaf de Mardika Terminal nabij het centrum van de stad vele bestemmingen op het eiland bedienen.

De stad heeft weinig toeristische trekpleisters en mede door het gewelddadige conflict van een aantal jaar geleden komen er nauwelijks toeristen. Hoewel de stad zelf weinig te bieden heeft voor de gemiddelde toerist, is haar ligging aan het water en met de rug tegen de heuvels, erg mooi.

Ambon-stad heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren van de omliggende dorpen en eilanden, waardoor de bevolking zeer jong is. Zij komen vooral om werk te zoeken. De belangrijkste werkgever in Ambon-stad is de overheid en een baan als ambtenaar is zeer gewild aangezien het zekerheid, status en voordelen (zoals het kunnen helpen van familieleden) verschaft. Maar voor Molukkers die al langere tijd in Ambon-stad wonen of er geboren zijn, blijft het dorp van herkomst (van de familie) zeer belangrijk voor de identiteit. Bij belangrijke dorpsgebeurtenissen of op feestdagen keren dan ook veel Ambonezen terug naar het dorp van hun familie.

Banda Neira

Banda eilanden

De Banda-eilanden (Indonesisch: Kepulauan Banda) vormen een groep van tien kleine vulkanische eilanden in de Bandazee en behoren tot de Indonesische eilandengroep de Molukken en de provincie Zuid-Molukken.

Het inwonertal bedraagt circa 15.000. De hoofdstad is Banda Neira, op het eiland met dezelfde naam.
Tot in het midden van de 18e eeuw waren de Banda-eilanden de enige bekende plaats in de wereld waar de specerijen nootmuskaat en foelie werden verwbouwd.
Tegenwoordig worden deze specerijen met name in midden Amerika verbouwd en zijn de eilanden nu een populaire bestemming voor scubaduiken en snorkelen.

Bezienswaardigheden

Banda Neira Eilandtour: U bezoekt het fort Belgica, het Hatta huis (meneer Hatta is in de koloniale tijd door Nederland verbannen naar Banda. Hier heeft hij onder meer een schooltje gestart.), het Banda museum met vele reliquien en afbeeldingen uit de VOC tijd en de oude kerk met kerkhofje

Banda Besar: Per longboat vaart uin een half uur naar het eiland Banda Besar. Hier brengen we een bezoek aan Fort Hollandia, de grafsteen van Nona Lantsuese en aan de nootmuskaatplantage van de familie van den Broeke.

Gunung Api: Per longboat varen we naar de zuidkant van dit vulkaaneiland om rond 05.30 uur de twee uur durende klim naar de top te maken. Op de top heeft u een prachtig uitzicht en kunt u genieten van de zonsopkomst. Na een rustpauze gaan we weer terug naar beneden en wordt u naar uw hotel gebracht.

Snorkelen en duiken: De Banda eilanden herbergen tientallen prachtige snorkel- en duiklocaties, met kleurrijk koraal en veel verschillende vissen. Een heerlijk dagje snorkelen en lekker uitrusten op een wit strandje is een absolute aanrader. Met verse vis van het vuurtje is de lunch niet te versmaden!

Geschiedenis

In 1512 bezocht de Portugese ontdekkingsreiziger Francisco Serrão als één van de eerste Europeanen deze eilanden. De Nederlanders veroverden de eilanden in de 17e eeuw om de productie van nootmuskaat en foelie in handen te krijgen. Op dat moment bracht nootmuskaat in Europa zeer veel geld op. Het was een onderdeel van kwakzalversmiddelen tegen de pest, en een monopolie was zeer lucratief (zie VOC op de Banda-eilanden).

De plaatselijke bevolking, die van Melanesische afkomst was, werd in 1621 door de Nederlanders uitgemoord, en vervangen door slaven uit Madagaskar en Indiërs. Fort Belgica op Banda Neira, een van de forten die door de VOC werden gebouwd, is het grootste Europese fort in Indonesië.

In 1999 braken er gewelddadige godsdiensttwisten uit, die het toerisme een gevoelige slag toebrachten.

Des Alwi, overleden november 2010, was de orang kepala lima (soort burgemeester) van Banda en was bevriend met Prins Bernhard. Een van de laatste perkeniers op Banda was Wim van den Broeke, die woonde op het eiland Lonthor. Zowel Prins Bernhard als oud-minister Pronk bezochten hem.

Saparua

Saparua

Saparua is een eiland in de Indonesische eilandengroep de Molukken (provincie Molukken). Dit eiland dat tot de Lease-eilanden behoort is 144 km² groot en het hoogste punt is 331 m. Een oude naam voor het eiland is Honimoa. Ten noorden van het eiland, aan de andere kant van de Straat Ceram, ligt het eiland Ceram. Ten westen ligt het eiland Haruku en ten zuidoosten van Saparua ligt het eiland Nusa Laut.

Op het eiland liggen de volgende dorpen: Saparua Stad, Haria, Porto, Paperu, Booi, Siri Sori Kristen, Ulath, Ouw, Tuhaha, Mahu, Ihamahu, Nolloth, Itawaka, Pia (allen christelijk) en Kulur, Siri Sori Islam en Iha (verwoest) welke moslimdorpen zijn. Veel van de in Nederland wonende Molukkers zijn afkomstig van het eiland Saparua.

Het eiland heeft een aantal toeristische trekpleisters zoals Fort Duurstede in Saparua Stad, Taman Wisata Haria, de grotten in Kulur en een aantal stranden (zoals die in Kulur, Saparua Stad, Paperu en Ouw). Het eiland is te bereiken met een aantal (speed)bootdiensten vanuit Tulehu (Ambon).
(bron: Wikipedia)

Seram

Seram

Seram (of Ceram) is het grootste eiland in de zuid Molukken. Het is 17148 km² groot en het hoogste punt is 3027 m.

Het dichtbevolkte eiland Ambon ligt ten zuidwesten van het eiland. Ten noorden van Ceram bevindt zich de Ceramzee en ten zuiden de Bandazee.

Nusa Ina was de naam van het eiland zoals gegeven door de oorspronkelijke bewoners van het eiland. 'Nusa' betekent 'eiland' en 'Ina' betekent 'moeder'. Deze benaming verwijst naar de overlevering in de Molukse orale literatuur dat alle Molukkers oorspronkelijk van het eiland Nusa Ina afstammen.

Het is één van de groenste eilanden, in het centrale deel ligt het moeilijk te bereizen Manusela National Park, waar we wel trekkings voor met name vogelaars kunnen organiseren. Hier bevinden zich ook de traditionele Alifurustammen, die nog steeds door vele Indonesiërs worden gevreesd vanwege hun magische kunsten.

In het noorden ligt het dropje Sawai, grotendeels gebouwd boven het water. Vanuit Sawai kun je in een prauw prachtige tochten over de Sawairivier maken. Het leven is hier ongecompliceerd en het is prachtig snorkelen vanaf het strand.

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat