• Jakarta by night
  • Java sawa
  • Borobudur
  • Bromo
  • Bali dans

Rondreis 20 dagen Klassiek Java en Bali

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta
Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met haar nieuwe Boeing 777-300 ER. Beleef de gastvrijheid van de Indonesische cultuur aan boord bij Garuda Indonesia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Max. gewicht: 30 kg.

Dag 2 Aankomst Jakarta
Nadat u uw bagage van de band heeft gehaald passeert u de douane en staat uw chauffeur of gids rechts bij de uitgang met een naambordje op u te wachten. Bij een vroege aankomst kunt u nog niet direct inchecken in het hotel. U kunt een korte stadstour maken en bijvoorbeeld een kopje koffie drinken in het Café Batavia. U kunt ook direct naar het hotel gaan. U kunt dan al wel gebruik maken van de hotelfaciliteiten. Overnachting in Jakarta.

Jakarta city tour en reis naar Bogor
We maken vandaag een stadstour door het voormalige Batavia. We bezoeken onder andere de oude haven Sunda Kelapa waar de mooie trotse Bugineze schepen nog met de hand worden geladen. Verder bezoeken we het oude deel van de stad zoals de omgeving van het Café Batavia waar we het vruchtbaarheidskanon kunnen vinden. Ook brengen we een bezoek aan de Monas met zijn koepel van bladgoud en de historische omgeving van het Fatahillah Square. Na de citytour zetten we koers richting Bogor. De weg van Jakarta naar Bogor is niet ver, maar door de drukte van het verkeer bent u toch al snel 4 uur onderweg voor u in Bogor arriveert. Bogor, het voormalige Buitenzorg, heeft als grootste bezienswaardigheid de grote botanische tuin Kebun Raya. U vindt hier flora van over de gehele archipel, Op het complex is ook het Presidentiële buitenpaleis van de president van Indonesië. Het is het paleis van de voormalige Gouverneur Generaal van Nederlands Indië. Overnachting in hotel centrum Bogor

Bogor - Bandung via Puncakpas
Na het ontbijt vertrekken we naar Bandung, het Parijs van Java. In deze stad zijn veel koloniale huizen gebouwd in Art Deco of Jugendstil. De rit gaat via de Puncakpas met zijn vele theeplantages. Indien mogelijk bezoeken we hier ook een theefabriek. Let op: In de weekenden en rond feestdagen is het raadzaam om vanwege de drukte niet over de Puncakpas te rijden. Bij normaal verkeer duurt de rit ca 4 uur, in de weekenden vaak het dubbele.

Dag 5 Bandung dagtocht Lembang, Tangkuban Perahu, Dago en muziekschool Pak Udjo
De gehele dag op ontdekking door Bandung en omgeving. In de ochtend eerst een tour door Bandung, waar we nog veel gebouwen uit het Nederlands-Indië terug kunnen vinden. Daarna langs het museum Geologie, museum Mandala en villa Isola en het hoger gelegen plaatsje Lembang gaan we naar de vulkaan de Tangkuban Perahu, wat letterlijk de omgekeerde boot betekent. We maken een wandeling langs de krater. We zien de zwaveldampen en het opborrelende hete water. Terug naar Bandung stoppen we nog bij Dagoo theehuis en zorgen er voor on half vier weer in de stad te zijn, waar we een bezoek brengen aan de Angklung School van wijlen Pak Udjo – vele kinderen maken hier levendige vrolijke muziek op bamboe instrumenten. Overnachting in Bandung.

Dag 6 Bandung Borobudur Trein
Vroeg uit de veren voor een mooie treinreis van Bandung naar Yogyakarta, een rit van ruim zeven uur. U reist comfortabel met de Argo Wilis in de Kelas Eksekutif met airco door de bergen van het vruchtbare landelijke Preanger gebied richting Yogyakarta. Daar staat uw chauffeur u alweer op te wachten om u naar uw hotel bij de Borobudur te brengen.

Dag 7 Sunrise op de Borobudur en Yogyakarta
Voor zonsopgang staan we op om als eerste de Borobudur te bestijgen. De Borobudur is het wereldberoemde en grootste Boeddhistische tempelcomplex van de wereld. Het is heerlijk om dit Unesco project te bezoeken in de vroege ochtend als het nog niet druk en nog relatief koel is. Via een wandeling langs de ruim 1400 reliëfs komt u aan op het hoogste terras van dit tempel complex waar u de Boeddha’s zult vinden onder de stoepa’s. Vergeet niet een wens te doen bij de wens Boeddha. Na het bezoek aan de Borobudur rijden we verder naar Yogyakarta. We bezoeken onder andere het oude Sultanspaleis de Kraton, het waterpaleis en de vogeltjesmarkt Pasar Burung. Yogyakarta is bekend om haar prachtige batikindustrie en fijne zilverwerk. Ook heeft u de gelegenheid om door de bekende winkelstraat Jalan Malioboro te wandelen en te shoppen in de shopping mall. Overnachting in Yogyakarta.

Dag 8 Yogyakarta vrije dag
Nog één dag heerlijk genieten van Yogyakarta. Er is van alles te beleven in deze drukke en gezellige voormalige hofstad. Maak een rit per fietstaxi (becak) of met de Andong, paard en wagen. Spreek dan wel van te voren de prijzen af. U kunt ook een van de avonden in Yogya een voorstelling bijwonen van het Ramayana ballet. Ook bijzonder: maak een fietsexcursie in de omgeving van Yogyakarta. U komt langs rijstvelden, dorpjes, tempels en ziet de lokale bevolking in haar dagelijkse bezigheden zoals weven en sandalen maken. Overnachting in Yogyakarta. NB: Alle excursies optioneel.

Dag 9 Yogyakarta Kediri
Na het ontbijt vertrek naar de tabaksstad Kediri. We rijden langs de vulkaan de Merapi en via de Sultansstad Solo, het voormalige Surakarta. In Solo kunnen we het oude Mangkunegaranpaleis bezoeken en de bekende antiekmarkt. Verder gaat de route deze dag langs mooie uitzichten met vele rijstvelden, bossen en plantages. Kediri ligt te midden van vele plantages en we vinden er de grootste sigarettenfabriek van Indonesië. Hier worden door honderden vrouwen de beroemde Kreteksigaretten (kruidnagel) met de hand gerold. De sigarettenfabriek is tegenwoordig niet meer te bezichtigen. Overnachting in Kediri.

Dag 10 Kediri Bromo
Na het ontbijt rijden we richting Bromo een tocht van ruim vijf uur via Malang. In Malang rijden we door de stad en de vulkanenbuurt, waar de meeste huizen nog dateren uit de koloniale periode. De lunch kunt u (optioneel) gebruiken bij het nostalgische restaurant Toko Oen, waar sinds 1930 alleen de prijzen zijn veranderd. De Bromo vulkaan ligt in het Tengger gebergte. Er zijn vier toppen en het is werkelijk een van de mooiste vulkaanlandschappen van de wereld. Het gebied rondom de Bromo is zeer vruchtbaar. We logeren in een eenvoudig hotel in het Bromo gebied

Dag 11 Bromo Kalibaru
Rond drie uur wordt u gewekt om een tocht te gaan maken naar de Bromo. Met een jeep rijden we naar een uitzichtplaats voor een prachtige zonsopgang. Bij normaal weer is de zonsopgang over de vulkanen een indrukwekkend schouwspel. Neem uw sweater mee, het is erg koud in de vroege morgen. Na de zonsopgang gaan we met de jeep terug naar de zandzee. Hier kunnen we lopend of op een paardje (ca 100.000 rupia) naar de voet van de Bromo. Via zo’n 300 treden kunnen we de Bromo opklimmen om vanaf de kraterrand in de krater van de vulkaan te kijken. Na de Bromo gaan we terug naar het hotel voor het ontbijt. Daarna vertrekken we rustig naar onze volgende bestemming, het landelijke dorpje Kalibaru. Een rit van ongeveer zes uur. Overnachting in Kalibaru.

Dag 12 Kalibaru
De gehele dag op ontdekking in en om het kleine plaatsje Kalibaru, gelegen in een landelijke plantage omgeving. Rondom het hotel groeit koffie. cacao, nootmuskaat, vanille, kruidnagel en kaneel. De jam die we op de ontbijttafel vinden kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van nootmuskaat van eigen grond. Kalibaru leent zich uitstekend om kennis te maken met het dagelijkse leven op oost Java. We kunnen bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de markt of één van de vele plantages in de omgeving van Kalibaru. U kunt ook gaan kijken in één van de vele thuis-industrietjes, zoals een palmsuikerfabriekje. Overnachting in Kalibaru.

Dag 13 Van Kalibaru naar noord Bali
We rijden vandaag naar Ketapang, een havenplaatsje aan de kust, vanwaar we overvaren naar het eiland van de duizend goden Bali. We steken met een ferry in ongeveer een half uur over naar Gilimanuk, gelegen aan de kust van noordwest Bali. Selamat Datang, hartelijk welkom in Bali! De auto uit Java brengt u in ongeveer twee uur naar uw hotel aan de noordkust van Bali. U neemt bij het hotel afscheid van uw Javaanse chauffeur en eventueel gids, zij keren weer terug naar Java. Het verdere vervoer op Bali wordt door een Balinese chauffeur uitgevoerd.

Dag 14 Pemuteran - vrije dag
Deze dag staat er niets op het programma. U kunt lekker relaxed de dag doorbrengen aan het zwembad, snorkelen direct voor het hotel, of bij de receptie een snorkel- of duikexcursie bij het eilandje Menjangan boeken.

Dag 15 Pemuteran - vrije dag
Nog een heerlijke vrije dag. U kunt in uw hotel een fiets of brommertje huren en er zelf op uittrekken. Het noorden van Bali is heerlijk rustig. Een andere aanrader is een wandeling in het Nationale park.

Dag 16 Transfer en excursies onderweg van noord Bali naar zuid
Tijdens uw transfer van uw accommodatie in noord Bali naar de zuidkust beleeft u een dag vol mooie plaatjes van betoverend Bali: U bezoekt de fruitmarkt van Bedugul, de apen rond de tempel van Alas Kedaton. Prachtige rijstvelden en watervallen bij Munduk, de Ulun Danu tempel en de indrukwekkende Git Git waterval.

Dag 17 Sanur - vrije dag
Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het zwembad of het strand. Sanur heeft een gezellige straat met veel leuke winkeltjes en restaurants. In sommige restaurants worden tijdens het diner optredens verzorgd. Langs het strand vindt u de lekkerste visrestaurantjes.

Dag 18 Sanur - vrije dag
Ook deze dag staat er niets op het programma. U kunt lekker relaxen bij het hotel of gebruik maken van onze Bali excursies

Dag 19 Transfer van hotel naar vliegveld
Ruim op tijd, ongeveer drie uur voor vertrek, staat uw chauffeur gereed voor uw transfer naar het vliegveld.

Dag 19 vervolg vlucht Denpasar-Amsterdam via Jakarta
Vertrek vanuit Bali in de avond naar Jakarta. Hier stapt u over op de nachtvlucht naar Amsterdam.

Dag 20 Aankomst Amsterdam
In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat