• Java Batavia
  • Java Multaltuli straat Rangkasbitung
  • angklung
  • Java Papandayan
  • Baturraden
  • Borobudur
  • Java Merapi
  • Becaks Yogya
  • Bromo
  • Java sawa
  • Java Sukamade turtle

Groepsreis Back to the roots: Rondreis 18 dagen sporen zoeken op Java

Deze rootsreis is dé Java rondreis, speciaal voor tweede en derde generatie Indische Nederlanders met roots op Java. Zijn uw ouders en/of opa en oma geboren op Java? Dan is dit de reis voor u!
Samen met een groep van minimaal 6 personen worden de hoogtepunten van Java uitgelicht. Uw lokale gids vertelt tijdens de reis verhalen over de gedeelde Indonesische en Nederlandse geschiedenis en kunnen persoonlijke verhalen uit die tijd met elkaar gedeeld worden.

Ontdek Java met stops in Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Malang en Surabaya en bezoek onder andere de botanische tuinen in Bogor, de Borobudur-tempel, Bromo vulkaan en nog veel meer.
Een reis voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis van Indonesië en om tegelijkertijd te genieten van het Indonesië van nu.

In iedere stad is een extra dag opgenomen om zelf de sporen te zoeken van uw eigen familiegeschiedenis. Aanvullende excursies en overnachtingen zijn optioneel en kunnen extra kosten met zich meedragen.

Dit is onze opzet van de Back to the roots groepsreis naar Java. Enkele maanden voor vertrek nodigen we alle deelnemers uit om te inventariseren of er nog gedeelde wensen zijn die we in het programma in kunnen passen.

Verlenging op bijvoorbeeld Bali of een ander eiland is mogelijk.

Vertrekdata en richtprijzen

Vooralsnog zijn er 3 reizen gepland, in mei, juli en september 2022.

De richtprijzen zijn:

mei: € 2.100 per persoon op basis van 2 personen op 1 kamer
juli € 2.350 per persoon op basis van 2 personen op 1 kamer
september € 2.200 per persoon op basis van 2 personen op 1 kamer

Meerprijs eenpersoonskamer: € 550


In- en exclusief:

Inclusief:
• Intercontinentale vluchten en binnenlandse vluchten met Garuda Indonesia.
• Accommodaties inclusief ontbijt
• Privébusje met chauffeur en gids, brandstof, parkeer- en tolgelden, voor de chauffeur en de gids zijn maaltijden en overnachtingen inclusief.
• Treinreis Bandung – Kutoarjo (Borobudur)
• Excursiepakket en Entreegelden (t.w.v. ruim € 200 p.p.)
o Welkomstdiner
o City tour Jakarta
o Botanische tuinen Bogor
o Tangkuban Perahu + Angklungschool Ujo en/of Kawah Putih + Malabar theeplantage
o Borobudur + lokale gids
o Prambanan + lokale gids
o Diner bij Ramayana Ballet bij de Prambanan
o Kraton en Tamansari
o Fietstocht Yogyakarta + lokale gids
o Diner bij een lokale familie in Yogyakarta i.s.m. ResiRest
o Entree en vervoer Bromo
• CO2 compensatie, €22,- per persoon
Exclusief:
• Overige maaltijden
• Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
• Overige entreegelden en donaties
• Reis- en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
• Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds (€ 30 per boeking)
• Bijdrage SGR € 5 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met de Boeing 777-300 ER. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend.

Dag 2 Aankomst Jakarta

Selamat datang di Jakarta, hartelijk welkom in Jakarta! Nadat u langs de immigratiedienst bent gegaan en uw bagage van de band heeft gehaald staat uw chauffeur of gids bij de uitgang met een naambordje op u te wachten. Afhankelijk van de drukte brengt hij u in minimaal een half uur naar uw hotel. Onderweg ziet u de skyline van Jakarta en de enorme drukte en bedrijvigheid van de stad. Bij een vroege aankomst kunt u nog niet direct inchecken in het hotel. U kunt dan al wel gebruik maken van de hotelfaciliteiten en lekker acclimatiseren aan het zwembad of genieten van een eerste "pijit", massage. Overnachting in Jakarta.

Dag 3 Jakarta city tour

U maakt vandaag een stadstour door het voormalige Batavia. U bezoekt onder andere de oude haven Sunda Kelapa waar de mooie trotse Bugineze schepen nog met de hand worden geladen en het nabij gelegen maritiem museum Bahari in een van de oude VOC pakhuizen. Verder bezoekt u de historische omgeving van het Fatahillah Square met een bezoek aan het Jakarta History museum. Eventueel kunt u ook nog naar de Monas, het Monumen Nasional, met zijn koepel van bladgoud en het Museum Nasional. Let op: op maandag zijn musea gesloten Overnachting in Jakarta

Dag 4 Roots zoeken

Dit dagdeel is bestemd om sporen te zoeken.

Dag 5 Jakarta - Bandung via Bogor

Na het vroege ontbijt vertrek naar Bogor, het koele buiten van Jakarta. Bogor staat bekend om haar wereldberoemde botanische plantentuin en het mooie paleis Buitenzorg. U kunt op uw gemak een wandeling maken door de tuin met zijn vele beschermde boom en plantensoorten. Daarna zet de chauffeur koers richting Bandung, het Parijs van Java. In deze stad zijn veel koloniale huizen gebouwd in Art Deco of Jugendstil. 2 Overnachtingen in Bandung.

Dag 6 Bandung dagtocht Lembang, Tangkuban Perahu, Dago en muziekschool Pak Udjo

De gehele dag op ontdekking door Bandung en omgeving. In de ochtend maakt u een tour door Bandung waar u nog veel gebouwen uit het Nederlands-Indië terug kunt vinden. Daarna langs het museum Geologie, museum Mandala en villa Isola naar het hoger gelegen plaatsje Lembang. Vervolgens maakt u een stevige wandeling bij de drive-in vulkaan Tangkuban Perahu, wat letterlijk de omgekeerde boot betekent. Terug naar Bandung stopt u nog bij het Dago theehuis en zorgt uw chauffeur er voor on half vier weer in de stad te zijn. U kunt genieten van de Sundanese cultuur bij Saung Angklung Udjo. Onder leiding van de nazaten van wijlen Pak Udjo geeft een grote groep enthousiaste kinderen een wervelende show met een wayang voorstelling, angklung muziek en dans. Overnachting in Bandung.

Dag 7 Roots zoeken

Dit dagdeel is bestemd om sporen te zoeken uit uw familiegeschiedenis. Mocht u van te voren al adressen of plekken weten welke u graag zou willen bezoeken, geeft u deze dan door aan ons zodat de chauffeur zich kan voorbereiden door deze van te voren op te zoeken.

Dag 8 Bandung Borobudur Trein

Vroeg uit de veren voor een mooie treinreis van Bandung naar Yogyakarta, een rit van ruim zeven uur. U reist comfortabel in de airconditioned Kelas Eksekutif door het Preanger gebergte richting Yogyakarta. Daar staat uw chauffeur u alweer op te wachten om u naar uw hotel bij de Borobudur te brengen. 1 overnachting nabij de Borobudur.Dag 9 Sunrise bij de Borobudur en met paard en wagen door Candirejo

Voor een zonsopgang moet u vroeg uit de veren... Tussen 4 en half 5 staat uw chauffeur gereed en brengt u naar een berg met mooi uitzicht op de Borobudur. Als de zon eenmaal op is geniet u eerst van een ontbijt, alvorens naar het tempelcomplex te gaan. De Borobudur is het wereldberoemde en grootste Boeddhistische tempelcomplex van de wereld. Via een wandeling langs de ruim 1400 reliëfs komt u aan op het hoogste terras van het tempelcomplex waar de Boeddha’s onder een stoepa zitten. Na het bezoek aan de Borobudur rijden we verder naar het typisch Javaanse dorp Candirejo. Met de 'andong', de traditionele paard en wagen, verken je het dorpsleven en maak je kennis met de traditionele Javaanse cultuur, plantagebronnen, kunstvoorstellingen, landbouw en lokale gerechten. Daarnaast reis je langs kleine straatjes met traditionele huizen en stop je om dorpsactiviteiten te zien, zoals het maken van cassavecrackers en het spelen van de gamelan. Na het dorpsbezoek reist u door naar Yogyakarta. Overnachting in Yogyakarta.

Dag 10 Yogyakarta citytour, de Prambanan en het Ramayanaballet

Na het ontbijt gaat u de leuke stad Yogyakarta verkennen. U bezoekt onder andere het oude Sultanspaleis de Kraton, het waterpaleis en de vogeltjesmarkt Pasar Burung. Yogyakarta is bekend om haar prachtige batikindustrie en fijne zilverwerk. Uw gids neemt u zeker mee naar een van de vele ateliers. Ook heeft u de gelegenheid om door de bekende winkelstraat Jalan Malioboro te wandelen en te shoppen in een van de vele shopping malls. In de middag bezoekt u de Prambanan tempel, het beroemde Hindu tempelcomplex vlak bij Yogya. U wordt ter plaatse rondgeleid door een lokale gids. Rond half zeven dineert u bij het complex om vervolgens het Ramayanaballet te zien. NB: Het Ramayanaballet wordt in de maanden november t/m april uitsluitend uitgevoerd op dinsdag, donderdag en zaterdag. In de zomermaanden wordt het ballet dagelijks opgevoerd. In het laagseizoen wordt op de overige dagen het ballet uitgevoerd in het Purawisata theater in de stad. Het diner gebruikt u dan in een lokaal restaurant in de buurt van het theater.

Dag 11 Yogyakarta fietstocht door de kampung, vrije middag en diner bij lokale familie. Optioneel sporen zoeken

In de vroege ochtend maakt u een fietsexcursie in de kampungs rond Yogyakarta. U komt langs rijstvelden, dorpjes, tempels en beleeft het midden Javaanse leven. De middag is vrij te besteden. Het diner gebruikt u vanavond bij een lokale familie. Overnachting in Yogyakarta. Optioneel kunt u deze dag ook individueel sporen gaan zoeken in Semarang, Magelang of andere plaats.

Dag 12 Roots zoeken

Dit dagdeel is bestemd om sporen te zoeken.

Dag 13 Yogyakarta-Malang per trein

Er zijn verschillende opties: - de rechtstreekse nachttrein van 01:30 met aankomst rond 07:00 in Malang - de vroege Sancaka ochtendtrein van 06:45 met aankomst 09:45 of de Sancaka van 11:30 met aankomst 14:30 in Jombang. Hier staat uw chauffeur gereed om u in ruim 2 uur naar Malang te rijden. Overnachting in Malang.

Dag 14 Malang city tour, de Madakaripura waterval en door naar de Bromovulkaan

Na het ontbijt verkennen we het mooie Malang. De voormalige 'bergen buurt' is nog voor een groot deel hetzelfde als tijdens de Nederlandse periode. Als iemand uit het gezelschap roots heeft in Malang, dan neemt de gids het gezelschap mee op sporenonderzoek. U gebruikt de lunch (eigen kosten) in het nostalgische restaurant "Toko Oen", een van de weinige restaurants op Java waar u een broodje kroket kunt bestellen. Na de lunch rijdt u richting Bromo, een tocht van ongeveer drie tot vier uur. Afhankelijk van het weer en de conditie van het gezelschap stopt uw chauffeur bij de parkeerplaats bij de Madakaripura waterval. Van daar kunt u óf wandelen, óf achterop een brommer (ojek) naar de ingang. De trekking naar de Madakaripura waterval is zwaar en gaat door (soms stevig stromende) riviertjes, modderige paden, onder kleinere watervalletjes door en over glibberige rotsen. Na ruim een half uur klauteren bereikt u de magnifieke waterval en kunt u een duik nemen in het water. Voor deze trekking zijn slippers en een poncho onontbeerlijk. Trek ook een korte broek aan want u loopt regelmatig meer dan kniediep door het water. Terug bij de parkeerplaats rijdt u in een half uur naar het hotel bij de Bromo. De Bromo vulkaan ligt in het Tengger gebergte. Er zijn vier toppen en het is één van de mooiste vulkaanlandschappen van de wereld. De omgeving van de Bromo is zeer vruchtbaar. We logeren in een eenvoudig hotel aan de rand van de zandzee.

Dag 15 Bromo Surabaya

Rond drie uur wordt u gewekt om een tocht te gaan maken naar de Bromo. Met een jeep rijden we naar een uitzichtplaats voor een prachtige zonsopgang. Bij normaal weer is de zonsopgang over de vulkanen een indrukwekkend schouwspel. Neem uw sweater mee, het is erg koud in de vroege morgen. Na de zonsopgang gaan we met de jeep terug naar de zandzee. Hier kunnen we lopend of op een paardje (ca 100.000 rupia) naar de voet van de Bromo. Via zo’n 300 treden kunnen we de Bromo opklimmen om vanaf de kraterrand in de krater van de vulkaan te kijken. Na de Bromo gaan we terug naar het hotel voor het ontbijt. Daarna vertrekken we rustig naar onze volgende bestemming, Surabaya, de tweede stad van Java. Een rit van ongeveer vier uur.

Dag 16 Roots zoeken

Dit dagdeel is bestemd om sporen te zoeken.

Dag 17 Vertrek vanaf Surabaya

Na het ontbijt brengt uw chauffeur u naar het vliegveld voor uw volgende bestemming.

vlucht Surabaya-Amsterdam via Jakarta

Surabaya-Amsterdam (Garuda)

Vertrek vanuit Surabaya in de avond naar Jakarta Hier stapt u over op de nachtvlucht naar Amsterdam. Aankomst op Schiphol in de loop van de ochtend.

Dag 18 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Santika Premiere Jakarta - Jakarta

Hotel Santika Premiere ligt in de wijk Slipi, West Jakarta. Het vriendelijke personeel zal alles doen om uw verblijf in dit hotel zo aangenaam mogelijk te maken. Alle kamers beschikken over AC, tv, telefoon, badkamer met douche, bad en haardroger, bureau, koffie-en theezetfaciliteiten, minibar en kluisje, Aantal kamers: 273 Faciliteiten: Zwembad, fitness ruimte, spa, tennisveld, shopping arcade, 24 uurs room service en dokter service, meerdere restaurants, bar en laundry service. meer info more info Informations supplémentaires

Savoy Homann - Bandung

Selamat datang di tempo doeloe! Het prachtige in Art Deco-stijl opgetrokken Savoy Homann ligt in een van de koloniale wijken in het centrum van Bandung aan de oude Postweg Jalan Asia Afrika. De kamers zijn nu gemoderniseerd maar de openbare ruimtes hebben de Art Deco-stijl gelukkig behouden. In het schitterende overkoepelde restaurant omringd door gallerijen ziet u nog de kleine binnenbalkonnetjes en de glazen lift. Alle ruime kamers beschikken over airconditioning, tv, telefoon, minibar, koffie-en theezetfaciliteiten, marmeren badkamer en kluisje. Sommige kamers hebben een balkon. Zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Aantal kamers: 185 Faciliteiten: Zwembad, Garden Restaurant (Aziatische en Westerse keuken), Batavia bar en lounge (cocktails, regelmatig live-muziek), Sidewalk Café (cocktails, snacks), karaoke, spelruimte (video games), fitnessruimte, Spa, kapper, winkeltje, laundry-en room service, vergaderzalen en wifi. meer info more info Informations supplémentaires

Boutique hotel Saraswati - Borobudur

Dit kleinschalig en bijzonder mooie hotel is vernoemd naar de Hindu godin Saraswati en ligt op korte afstand van de Borobudur in Magelang. Het luxe, in enigzins koloniale stijl gebouwde hotel heeft 18 verschillend ingerichte fraaie comfortabele kamers. De meeste kamers kijken uit op een tropische tuin, enkele kamers op de Borobudur. Het personeel is buitengewoon vriendelijk en behulpzaam. Een heerlijk hotel. Aantal kamers: 18 Alle kamers beschikken over AC, badkamer met douche, tv, telefoon, Wifi, koffie en theefaciliteiten, minibar, kluisje en (klein) balkon. Faciliteiten: Restaurant (lokale en internationale keuken), bar, erg mooi zwembad, tuin, Wifi, stomerij/wasservice, massages, kinderopvang, kluisjes, fietsverhuur, tocht met paard en wagen (andong-tour) mogelijk, golfterrein en lokale bedrijfjes in nabije omgeving. Sinds 2015 schenkt het hotel geen alcoholische dranken meer. meer info more info Informations supplémentaires

Duta Boutique villa - Yoyakarta

Het nieuwe (2012) Duta boutique villa ligt tegenover het Duta Garden. Het boutique hotel is gezellig opgezet rondom de vijver en zwembad. De prachtige villa's zijn voorzien van alle gemakken. Lopend of met de becak (fietstaxi) zit u zo aan de gezellige Jalan Prawirotaman met zijn vele restaurantjes en winkeltjes. Alle kamers zijn uitgerust met AC, badkamer met bad, douche, toilet en haardroger, telefoon, tv, DVD-speler, minibar, koffie-en theezetfaciliteiten en kluisje. Aantal kamers: 12 Faciliteiten: Restaurant (Javaanse, Chinese en Europese keuken), zwembad met watervalletje, tropische tuin met prachtige visvijver, laundry-en room service, wifi (in lobby), autoverhuur. meer info more info Informations supplémentaires

Lava View Cottages - Bromo

Het Lava View is zeer eenvoudig, maar ideaal gelegen direct aan de rand van de Caldera op ongeveer een half uur rijden van het uitkijkpunt van de zonsopkomst over de Bromo. Met mooi weer heeft u vanuit het hotel een schitterend uitzicht op de Bromo en andere vulcanen. De zonsondergang over het vulcanenlandschap is ook zeer de moeite waard. Het hotel heeft diverse kamertypes onderverdeeld in superior, deluxe, familiekamers en bungalows. De superior kamers raden we niet aan en kennen uitsluitend 2 aparte bedden. Aantal kamers: 28 De eenvoudige kamers zijn ingericht met badkamer, tv, koffie/thee faciliteiten en hebben een terras. Faciliteiten: Restaurant waar Aziatische en Europese gerechten geserveerd worden, ontbijtbuffet, Café, Wifi. Vaak is er s'avonds live-muziek. meer info more info Informations supplémentaires

Majapahit - Surabaya

Het voormalige Oranje hotel, gebouwd in 1910, is het tophotel in Surabaya. Het straalt nog steeds dezelfde klasse van weleer uit. Een klassiek symbool van nationale trots waar geschiedenis is verweven met romantiek en elegantie. De koloniale architectuur, de tot in de puntjes onderhouden tuinen met fonteinen en doorkijkjes in combinatie met het hedendaags comfort maken uw verblijf hier uniek. In de luxe suites vindt men zelfs nog met goud bedekte kranen! Alle kamers hebben een prachtig interieur, AC, telefoon, tv, badkamer, koffie-en theezetfaciliteiten, kluisje, wifi en een terras met uitzicht op de tuin. Aantal kamers: 143 Faciliteiten: Meerdere restaurants (Aziatische, westerse keuken en visrestaurant) winkels, bar/café (jazz muziek, DJ en bands), zwembad, spa, yoga, aerobics, gym, tennisbaan, wasserij/stomerij, room service, vergaderfaciliteiten, kapsalon, invalidenfaciliteiten, kinderopvang en geweldig personeel. meer info more info Informations supplémentaires

Jakarta

Jakarta

Jakarta, The Big Durian, je houdt er van of je loopt er voor weg. Het is de geboortestad van mijn moeder, destijds nog Batavia geheten. In 1993 ben ik nog in haar geboortehuis geweest, een privilege dat weinig Indo’s nog kunnen beleven, aangezien Jakarta is uitgegroeid naar een metropool met circa 17 miljoen inwoners. Veel laagbouw heeft plaats moeten maken voor wolkenkrabbers die de skyline van Jakarta bepalen.

Alleen de oude stad, Kota Lama, laat nog veel sporen uit de Nederlandse tijd zien. Bezoek hier zeker het Fatahillah plein met het Nationale Museum en drink een kop[je koffie in het nostalgische Café Batavia. Glodok, het China-town van Jakarta ligt op loopafstand van Kota Lama. Ook de oude VOC pakhuizen en de vismarkt Pasar Ikan zijn een bezoek meer dan waard.

Om een favoriet restaurant te benoemen vind ik een lastige. Wat ik vandaag opschrijf is morgen achterhaald. Ik zou zeggen: check het internet en selamat makan, eet smakelijk!

Bandung

Bandung

“Het Parijs van Java” werd Bandung vaak genoemd. Pas in 2020 ben ik te weten gekomen waar die naam vandaan kwam: de vele modewinkeltjes, mediterrane restaurants en andere luxe boutiques maakten dat Bandung een Parijse uitstraling kreeg aan het begin van de 20e eeuw. Die uitstraling heeft Bandung niet meer, behalve wellicht in de beroemde Bragaweg, een van de best bewaarde winkelstraten ter wereld in Art Decostijl.

Het is een drukke en moderne studentenstad, waar nog wel veel oude gebouwen en woningen uit de koloniale periode bewaard zijn gebleven. Er staan architectonische hoogtepuntjes als het Gedung Sate, Villa Isola, het oude Concordia, maar ook de hotels Savoy Homann en Grand Hotel Preanger nemen je mee naar de tijden waarin de planters hun zondagse borreltje kwamen nuttigen.

Ten noorden van Bandung zijn de vulkaan Tangkuban Perahu, het bergdorp Lembang en het Dago Theehuis de bezienswaardigehden. In het zuiden vind je de Malabar theeplantage, destijds de onderneming van Karel Bosscha, één van de hoofdpersonen uit Hella Haase’s Heeren van de Thee. De Kawah Putih, de witte vulkaan, ligt ook in het zuiden en is samen met Malabar goed voor een volle dagtocht. De gouden krater Papandayan ligt meer naar het oosten en is bijzonder vanwege de vele geisers en het gouden randje aan de top. De Papandayan is weer goed te combineren in een dagtocht met de heetwaterbronnen van Garut.

Als je op tijd bent, bezoek dan ook zeker in de namiddag Saung Angklung Udjo: een wervelende opvoering van angklungmuziek met dans en wayang golek voorstelling door kinderen uit de buurt, op- en begeleid door nazaten van wijlen Pak Udjo. Hij stichtte hier ooit een muziekschool voor de straatkinderen, die nu is uitgegroeid to een prachtig podium voor de kinderen uit de buurt. Je speelt op een bepaald moment zelf mee, ondanks je muzikaal analfabetisme.

Favoriete restaurant

Net als in andere grote steden is lekker eten niet moeilijk te vinden. Mijn favoriet is toch echt wel Dapoer Pandan Wangi. Bestel hier de in Nederland niet verkrijgbare gebakken baars Gurame Goreng met als groente Terong Raos: in deeg gebakken aubergines. Daar krijg je nooit spijt van!

Cimahi

Ten zuiden van Bandung ligt het plaatsje Cimahi. Gedurende de Japanse bezetting deed de huidige kazerne dienst als Jappenkamp, waaar mijn opa en vader enkele jaren geïnterneerd hebben gezeten. In Cimahi is ook de erebegraafplaats Leuwigajah.

Borobudur

Borobudur

De Borobudur is een beroemd tempelcomplex, gebouwd in de negende eeuw. Het ligt op een kleine heuvel in de buurt van Yogyakarta en omringd door andere tempels en vulkanen. Het complex is 47 meter hoog en is opgebouwd uit negen verschillende 'etages'.De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa, die symbool staat voor het Nirwana.

De Borobudur is het best te bezoeken tijdens zonsopkomst. Het Sarasvati Borobudur hotel ligt op 1,1 kilometer lopen Er zijn diverse hotelletjes en resorts binnen 10 minuten rijden, waarvan de beide kleinschalige Rumah Dharma I en II tot onze favorieten behoren. Voor de reiziger met een goed gevulde portemonnee is het Plataran Borobudur resort & spa dé ultieme keuze (niet verwarren met de grote broer Plataran Heritage hotel, die vooral is afgestemd op rijke lokale toeristen).

Yogyakarta

Yogyakarta

Yogyakarta is het culturele centrum van java, de ziel van het eiland. Daarnaast is het ook één van de gezelligste en meest bezienswaardige steden van Indonesië. Mede door het ommuurde koninklijke paleis, Kraton, wat al een stadje op zich is. Je vindt er talloze historische kunstwerken en schilderijen. Dagelijks wordt er in de ochtenduren gerepeteerd op de gamelan, op sommige dagen met dans en/of zang. De huidige sultan woont nog immer op het paleiscomplex.
Het Waterpaleis, dat alleen s'morgens is te bezoeken, ligt op loopafstand.

Voor het winkelen kunt u terecht op de Marlioboro straat met overdag talloze kraampjes en in de avonduren lekkere eetstalletjes. Breng ook een bezoek aan de vogeltjesmarkt Pasar Burung, één van de vele batikgalerijen of ga naar het zilverstadje Kota Gede. In de avond kunt u in het centrum een voorstelling van het Ramayana ballet bijwonen.In de buurt

Op een klein uur van Yogyakarta ligt de Borobudur, de wereldberoemde boeddhistische tempel uit de 8e en 9e eeuw.
Dichterbij ligt de Hindoe tempel Prambanan, waar regelmatig het Ramayana ballet wordt opgevoerd.

Richting de kust ligt het plaatsje Imogiri Hier bevindt zich de laatste rustplaats van de heersers van Mataram, de Soesoehoenans van Soerakarta, de sultans van Jogjakarta en van andere hoge Javaanse edelen. De naam komt uit het Sanskriet en betekent "Sneeuwberg". U kunt ter plaatse besluiten de sultansgraven te bezoeken.

Ga vooral op zondag eens naar het strand van Parangtritis. Je kijkt je ogen uit hoe de lokale bevolking geniet van het strand en de dag doorkomt met selfies maken (liefst met u erbij)!


Favoriete restaurant

In Yogyakarta zitten erg veel lekkere restaurants, van murah (goedkoop) tot mahal sekali (erg duur). In die laatste categorie valt Gadjah Wong, maar de keuze is enorm en ik geloof dat ik nog nooit zo'n lekkere sambal goreng tempe heb gegeten! Mooie ambiance ook!

Als je in de Prawirotaman wijk logeert moet je zeker ook bij Via Via gaan eten. Enorm leuke sfeer, niet duur en erg lekker en je kunt er veel info over Yogya vinden. Ze geven ook kookcursussen.

Het meest authentiek is om Nasi Gudeg te eten aan één van de lesehan ( eetstalletjes) aan de Jalan Malioboro, een in kokosmelk gestoofd jackfruit gerecht.

Malang

Malang

Negentig kilometer ten zuiden van Surabaya ligt de charmante stad Malang. Malang dankt haar eerste rijkdommen aan de koffieteelt, maar is nu bekend als appelstad. De appels uit Malang worden namelijk wereldwijd geëxporteerd. In de omgeving van Malang staan verschillende fruitgaarden. Malang is echt een verademing met zijn schone, ruime straten en wijken met oude koloniale huizen. Degenen die een binding hebben met het voormalig Nederlands-Indië zullen zich hier snel thuis voelen en de huizenstijl herkennen. De 'bergenbuurt' met als hoofdstraat de IJen Boulevard was de buurt waar mijn vader in de 40-er jaren opgroeide.

Het prachtige Tugu hotel met oude Chinese kunst is zeker de moeite waard om een kopje koffie te nuttigen of een ijsje te eten.

Bijzonder is ook een wandeling door kampung Warna Wira: de grauwe arme wijk is door studenten totaal opgefrist in allerlei kleuren. Om de kampung te betreden steek je de rivier over via een glazen brug.

In de buurt

Een dagtocht door de bergen, langs de plaatsen Batu en Selecta, Prigen en Lawang neemt u mee naar mooie panorama's, diverse watervallen, fruitplantages, heetwaterbronnen en andere leuke stops.

De Bromo vulkaan ligt op ruim drie uur rijden; ons advies wanneer u de Bromo wilt bezoeken is een overnachting vlakbij de Bromo te nemen.

Favoriete restaurant

Ik zal niet zeggen dat Toko Oen de meest culinaire keuken van Malang heeft, maar ga daar zeker de lunch gebruiken! Het interieur is in 80 jaar niet veranderd. Behalve Indonesische gerechten staan er ook oer Hollandsche gerechten op de menukaart als Uitsmijter en Wiener Schnitzel...

Bromo - Tosari

Bromo

De meest bekende vulkaan van Java, de Bromo, ligt in het Tengger-massief. Samen met de kraters van de Batok en Widodaren ligt de Brom krater in een zandzee van 80 vierkante kilometer die wordt omringd door de caldera rand.
Voor zonsopgang rijden talloze jeeps met toeristen naar het uitzichtpunt Pananjakan om vanaf daar de zon boven de Bromo op te zien komen, de wolken de zandzee in te zien zakken en de Semeru vulkaan regelmatig stoom te zien afblazen.

Gedurende het hoogseizoen is het een drukte van belang, maar kunnen toch zo’n 500 liefhebbers in alle rust foto’s en video’s schieten in een serene stilte.

Na de zonsopkomst rijden de jeeps de zandzee in, naar de voet van de Bromo krater en loopt u nog een kwartiertje door de zandzee (u kunt ook een paardje huren) om de 300 hoge treden te beklimmen naar de kraterrand. Daar wacht uw beloning…

Uw beloning...

Surabaya

Surabaya

Surabaya is vernoemd naar een haai, Sura, en een krokodil, Baya, die in de rivier Kalimas (de Gouden Rivier) zouden hebben gevochten. Beide overleefden het gevecht niet, en de plek waar zij stierven is het centrum van Surabaya. De haven is de op 1 na grootste haven van Indonesië, alleen Jakarta heeft een grotere haven. De oude haven is leuk om te bezoeken als u er via de kleurige wijken naar toe rijd.

Tegenwoordig is Surabaya een echte handelsstad met vooral veel grote kantoorgebouwen en shoppingmalls. De oude gebouwen zoals het oude postkantoor staan er nog steeds, maar zijn wel enigszins verwaarloosd.

De dierentuin van Surabaya is ook zeker een bezoekje waard!

Geschiedenis

Een maand en 2 dagen na de Proklamasi, het uitroepen van de Republijk Indonesia, wapperde de Nederlandse driekleur op het dak van het toenmalige Oranjehotel (Nu Majapahit). Enkele Pemoeda’s (vrijheidsstrijders) klommen op het dak om de blauwe baan van de vlag te trekken. Het was het begin van de Bersiap periode, waar met name in Soerabaya de strijd zich in alle hevigheid en wreedheid ontpopte.

Mijn Oma, oom en moeder woonden destijds in Soerabaya als zogenaamde Buitenkampers (wie kon aantonen voor 50% of meer Indonesisch was werd niet in een Jappenkamp geïnterneerd). Tijdens de Bersiap werd mijn oom opgepakt en in de Van der Werfstraat gevangenis vastgehouden. Na een Engels/Indiase bevrijdingsactie is hij met de schrik vrijgekomen. Oma, oom en mijn moeder ontliepen nog net de aanval op het Goebengtransport, omdat de vrachtwagens vol zaten met andere vluchtelingen. Bij de aanval kwamen 200 vrouwen, kinderen en soldaten om het leven.