• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Groepsreis 23 dagen trans-Sulawesi van zuid naar noord

Deze Sulawesi groepsreis heeft een perfecte mix van natuur, strand en cultuur. In een rustig tempo vertrekt de reis vanuit Makassar naar Manado. Een tocht dwars door het eiland Sulawesi met start op het interessante eilandje Buton. Langs de indrukwekkende en unieke cultuur van het Torajavolk, via prachtige meren, bergen, regenwouden, watervallen, witte stranden en met de boot naar de onderwaterwereld van het betoverende National Marine park Bunaken.

Wie voor deze prachtige reis kiest moet rekening houden met mooie maar soms lange reisdagen. Op het platteland van Sulawesi is alleen eenvoudige, bij de omgeving passende accommodatie beschikbaar.
De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 15 personen.

Vertrekken: 7 mei en 3 september 2022

Voorafgaand aan de reis nodigen we alle deelnemers uit om eventuele individuele wensen kenbaar te maken en te bespreken. Mogelijk worden dan kleine wijzigingen in het programma aangebracht. Dat is wat wij noemen "Groepsreizen op maat".

Richtprijzen

€ 2.995 op basis van 2 personen per kamer
€ 3.575 op basis van eenpersoonskamer

In- en exclusief:

Inclusief:
• Intercontinentale en binnenlandse vluchten
• Accommodaties op basis van logies en ontbijt
• Engelstalige gids
• Lunches en diner op Buton, Tomohon en Bunaken. Diner bij Tangkoko
• Alle genoemde excursies

Exclusief:
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis- en annuleringsverzekeringen (verplicht)
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Makassar (Garuda)

Vlucht met Garuda Indonesia Amsterdam-Makassar met transit in Jakarta. Vertrek eind van de ochtend, aankomst Makassar de volgende dag aan het begin van de middag.

Dag 2 Aankomst Makassar

In Makassar, het voormalige Ujung Pandang, wordt u opgewacht door uw chauffeur en naar uw hotel gebracht .De havenstad ligt precies in het midden van Indonesië en is de “gateway” voor de Oost. Het hotel ligt in het centrum van de stad op wandelafstand van de gezellige en bekende boulevard Pantai Losari en het oude Hollandse Fort Rotterdam. De levendige haven Paotere is de thuishaven van de beroemde trotse Bugineze schepen die hier nog met de hand worden geladen. De stad is beroemd om zijn goede visrestaurants. Makassar heeft prachtige zonsondergangen die vanaf de boulevard mooi te zien zijn. Overnachting in Makassar.

Dag 3 Van Makassar naar Bau-Bau op het eiland Buton

Nog voor het ontbijt transfer naar het vliegveld voor de 07:00 Citilink vlucht naar Bau Bau. Na aankomst op het kleine vliegveld brengt uw chauffeur u naar het resort aan de kust. De rest van de dag is vrij te besteden. Op een paar minuten lopen kunt u de middag doorbrengen aan het witte strand van Nirvana beach. Dit strand wordt wel druk bezocht door de lokale bevolking. Een alternatief is dat uw gids u naar een verlaten wit strandje brengt, op ongeveer 10 minuten rijden.

Dag 4  Buton Island hopping

Na het ontbijt stapt u bij het resort in de lokale houten boot voor een heerlijke snorkel- of duiktrip naar de eilandjes Siompu en Ular. Voor de kust kunt u naar hartelust snorkelen boven kleurrijk koraal. Duiken is optioneel. Een overheerlijke lunch wordt op het strand klaargemaakt: verse vis van de barbecue en kelapa mudah (verse kokosnoot), zo uit de boom. Overnachting in het resort.

Dag 5 Bau Bau citytour, zeewier en parels

Na het ontbijt neemt uw gids u mee naar Benteng Buton, het grote fort in de stad. Het fort herbergt veel verhalen en de gids vertelt ze het liefst allemaal. Van de eerste koningin tot de laatste sultan. Over de gehele verdedigingslinie op de zuidoost Sulawesische eilandjes en over de vriendschap tussen Nederland en de koningen van Buton. Na een korte rit en wat wandelingetjes brengt uw chauffeur u naar de westkust van het eiland naar het dorpje Palabusa. De ene helft van het dorp verdient zijn kostje met het kweken van zeewier en de andere helft met het kweken van parels. Op de terugweg bezoekt u aan de rand van de stad nog een grot met een zoetwater bron. Overnachting in het resort.

Optioneel: Zoetwater grot duik

Ervaren duikers kunnen tijdens deze dag ook een duik nemen in een zoetwatergrot in Bau Bau....

Dag 6 Lambusango - Vogels, Khuskus en Tarsius

Vandaag verhuist u voor één nacht naar midden Buton, naar het natuurpark Lambusango. U vertrekt in de ochtend en uw chauffeur rijdt in een paar uur door een mooi gebied naar het dorpje Labundo Bundo. U maakt kennis met een van de lokale gidsen van pak Halli Day die u meeneemt naar open plekken in het bos om onder andere de neushoornvogel te spotten. Op een andere plaats in het bos, meestal langs de weg, treft u zonder pech ook de Khuskus buideldieren aan in de bomen. Op het eind van de middag maakt u een wandeling verder het bos in, om het kleine spookdiertje, het Tarsius aapje te spotten. Diner en overnachting in de zeer eenvoudige homestay in Lambusango.

Dag 7 Bajo village, rode garnalen, waterval, strand en nog meer

Wie de Tarsiusaapjes nog een keer wil zien gaat voor het ontbijt weer het bos in. Rond zonsopkomst komen de spookdiertjes terug van hun nachtelijke jacht. Na het ontbijt rijdt uw chauffeur naar het dorpje Lawele om met een klein bootje de rivier af te varen naar het Bajo dorp. U maakt kennis met de manier waarop de Bajo bevolking leeft en na een kopje koffie en een leuk gesprek vaart u weer terug. U rijdt dan door naar Koguna beach, waar u onder andere vuurrode garnalen kunt zien zwemmen. Bij het dorpje Pasarwajo ziet u hoe asfalt wordt gewonnen en wandelt u naar de waterval. In het dorpje Wabula kunt u de vrouwen aan het weven zien en als er nog tijd over is kunt u voor de kust nog gaan snorkelen. Overnachting in het resort bij Nirwana beach. NB: Houdt zwemkleding bij de hand!

Dag 8 Vrije dag op Bau Bau

Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker relaxen aan een van de strandjes in de buurt, snorkelen bij het huisrif of nog wat inkopen doen in het stadje. Overnachting in het resort.

Dag 9 Van Bau Bau terug naar Makassar

Na een vroeg ontbijt transfer naar het vliegveld voor de 09:00 Citilink vlucht naar Makassar. In Makassar maakt u een citytour langs ondermeer de vissershaven en vismarkt, het oude Fort Rotterdam en de Paotere haven, waar de traditionele Buginese schoeners hun vrachten laden en lossen. De lunch gebruikt u in 'loempiastraat', waar u behalve de beroemde Lumpia Makassar tal van andere heerlijke gerechten vindt. Mis de prachtige zonsondergang niet op het terras van Pantai Gapura! Overnachting in Makassar.

Dag 10 van Makassar naar Sengkang

Na een vroeg ontbijt bezoeken we in Makassar de vismarkt en de haven Paotere, waar de Bugineze schoeners nog volop worden ingezet voor transporten naar de andere eilanden. Ook Fort Rotterdam is zeker de moeite van een bezoekje waard. In de loop van de ochtend vertrek naar Sengkang, een klein plaatsje gelegen in het centrum van het voormalige Bugineze Koninkrijk. We maken een stop bij de Bantimurung waterval tussen de lijmsteengrotten en veel vlinders. Op zon en feestdagen wordt het druk bezocht door lokalen. Aan het eind van de middag maken we een tocht op het Tempe meer. Met een gemotoriseerde kano (ter plaatse te betalen) gaan we het meer op om te zien hoe de vissers met hun families op hun drijvende dorpen wonen. Het Tempe meer is een ondiep meer. Bij lange droogte valt het meer droog en kan het niet bevaren worden. Overnachting in eenvoudige accommodatie in Sengkang.

Dag 11 van Sengkang naar Torajaland

Na het ontbijt vertrek naar Toraja. In de ochtend eerst nog een bezoek aan de lokale huisnijverheid van Sengkang en omgeving, het weven van de Bugineze zijde. De tocht naar Toraja gaat via Enrekang, met prachtige uitzichten op onder andere de erotische berg. In de namiddag aankomst in Toraja. Overnachting in Rantepao - Tana Toraja.

Dag 12 Tanah Toraja

Na het ontbijt de gehele dag op ontdekking door het Toraja land. U bezoekt vandaag onder andere Lemo waar de rijen Tau Tau poppen nog op de balkons voor de graven staan. Daarna naar Suaya en omgeving waar u een bezoek brengt aan de Koningsgraven en de mystieke babyboom. Vervolgens stopt u bij Londa waar de doden nog met groot ceremonieel worden bijgezet. De laatste stop is bij het authentieke Toraja dorp Kete Kesu. Niet alleen bekend vanwege zijn mooie Tongkonans, de traditionele Toraja huizen, maar ook vanwege het kleurrijk houtsnijwerk. Overnachting in Rantepao - Tana Toraja.

Dag 13 Tanah Toraja

Wederom de gehele dag op ontdekking door het Toraja land. U bezoekt vandaag het hoger gelegen Batutumonga vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over Rantepao en vallei. Een buitengewoon mooie omgeving voor het maken van een stevige wandeling door de prachtige rijstvelden en dwars door het dagelijkse Toraja leven. U kunt de wandeling zo lang maken als u maar wilt. Uiteraard is de auto beschikbaar voor degene die niet wil wandelen. Overnachting in Rantepao - Tana Toraja.

Dag 14 Tanah Toraja

Veel te beleven in het Toraja land. Wie weet wordt er één dezer dagen een ceremonie gehouden die u bij kunt wonen of wordt de wekelijkse grote veemarkt gehouden waar de karbouwen en varkens worden verhandeld. Op de markt kunt u ook alle specerijen zien die in deze vruchtbare streek verbouwd worden. Toraja koffie, vanille, nootmuskaat, cacao, kruidnagel en vele vruchten worden hier in manden als een kleurrijk geheel door de lokale bewoners van Toraja aangeboden. Overnachting in Rantepao - Tana Toraja.

Dag 15 van Torajaland naar het Posomeer

U heeft vandaag een lange, maar mooie rit voor de boeg. U rijdt eerst naar de kust en vervolgens over de soms bar slechte Trans-Sulawesi highway door de bergen naar het plaatsje Pendolo aan de zuidkant van het Posomeer. Als u net zoveel geluk heeft als wij kunt u onderweg een arend zien en fotograferen... U overnacht in een eenvoudig hotel in Pendolo aan het Posomeer.

Dag 16 Een gezellig boottochtje over het Posomeer

Na het ontbijt stapt u in een lokaal bootje voor de tocht over het Posomeer naar Tentena. Eindelijk weer eens iets anders dan in de auto zitten... Onderweg naar Tentena legt de boot aan bij twee dorpjes en maakt u een paar leuke kneuterige wandelingen. Overnachting in Tando Bono cottages aan het Posomeer.

Dag 17 Van Poso naar de jungle van Tangkoko

Na het ontbijt transfer naar het vliegveld Poso voor uw WingsAir vlucht van 09:50 via Makassar naar Manado. Aankomst rond 14:00. Bij aankomst op het vliegveld staat bij de uitgang uw gids op u te wachten. Hij neemt u mee voor een 2 uur durende mooie rit naar het 9.000 hectare tellende Tangkoko National Park. Na het inchecken verkent u met een lokale ranger de jungle en gaat op zoek naar de Tarsius Spectrum, het kleinste aapje van de wereld. Overnachting in eenvoudige accommodatie aan de rand van het Tangkoko park.

Dag 18 Van de jungle naar de Minahassa hooglanden

Voor het ontbijt betreedt u nog één keer de jungle. Nu voor de zwarte makaken die zich juist 's morgens van hun beste kant laten zien. Terug in het hotel geniet u van uw eenvoudig ontbijt en verlaat u vervolgens het rainforest en rijdt u naar het bergdorp Tomohon. Onderweg stopt uw chauffeur nog bij de 'waruga', een begraafplaats waar u nog graven ziet uit de 19e eeuw. Ook stoppen we bij de Japanse grotten, die gebruikt werden als schuilplaatsen tijdens de Japanse bezetting. 2 Overnachtingen in Tomohon.

Dag 19 Minahassa Highlands tour

De hele dag tourt u door de Minahassa. Een gebied dat vroeger de twaalfde provincie van Nederland werd genoemd en waar de bevolking over het algemeen praktiserend Katholiek is. De Minahassa ligt in de bergen ten westen van Manado. Uw chauffeur trekt om het Tondano meer heen en maakt mooie stops waar u regelmatig de gelegenheid heeft om te wandelen. Tondano en Tomohok zijn de plaatsen die u bezoekt en uitzicht bieden op de nog actieve vulkaan Lokon. Verder bezoekt u het zwavelmeer Danau Linow en het dorpje Woloan waar traditionele huizen worden gebouwd. In de middag brengt uw chauffeur u terug naar het hotel in Tomohon.

Dag 20 Van de Minahassa naar bounty-eiland Bunaken

Na het ontbijt verlaat u de Minahassa en rijdt u naar de stad Manado voor een korte citytour. Vervolgens door naar de haven voor de overtocht naar het eilandje Bunaken. Na de check-in en lunch brengt uw bootsman u naar enkele prachtige snorkelplekken, op zoek naar kleurrijk koraal en talloze vissen, als in een tropisch aquarium.

Dag 21 Vrije dag op Bunaken

Heerlijk relaxte dag op en om Bunaken. Het National park Bunaken omvat de eilanden Manado Tia, Bunaken en Siladen. Met tientallen duik- en snorkelspots biedt het park een paradijs voor duikers en snorkelaars!

Dag 22 Pulang kampong, terug naar huis

Na de lunch is het tijd om te vertrekken. U vaart met de boot terug naar de haven bij Manado en van daar transfer naar het vliegveld voor uw 16:15 Garuda vlucht naar Jakarta en de aansluitende nachtvlucht naar Amsterdam.

Dag 23 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Aston - Makassar

Het Aston hotel in Makassar bevindt zich in het centrum van Makassar met een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het ligt op loopafstand van het strand Pantai Losari, de gezellige boulevard en de eetstalletjes. Het hotel telt 177 kamers, waarvan wij de Superior rooms (32 m2) van harte kunnen aanbevelen. Alle kamers beschikken over kluisje, internet, koffie&thee faciliteiten, minibar en tv. meer info more info Informations supplémentaires

Nirwana Buton villas - Bau Bau

Het kleinschalige Nirwana Buton villa resort ligt op een klein half uur van het centrum van Bau Bau en op 10 minuten rijden van het vliegveld. Het resort ligt direct aan zee, maar heeft geen eigen strand. Vanaf de jetty kun je wel direct de zee in en snorkelen of duiken bij het huisrif. Het strand van Nirwana beach ligt op 5 minuten lopen. Het strand wordt tijdens zon- en feestdagen druk bezocht door de lokale bevolking. Op het resort is ook een duikcentrum van Wasage divers gevestigd. Het restaurant serveert Indonesische gerechten en bij het ontbijt ook een eenvoudige broodmaaltijd en pancakes. Het resort telt 15 standaardkamers die wij niet aanbieden, een 5-tal garden bungalows en onze 4 favoriete Deluxe seaview bungalows. Er zijn ook enkele familie bungalows beschikbaar. Alle (gedateerde) kamers beschikken over een douche met warm stromend water, AC, koelkast en TV. meer info more info Informations supplémentaires

Labundo Bundo homestay - Labusango - Buton

De homestay van pak Hali Day ligt in het kleine dorpje Labundo-Bundo in het Conservation park Labusango. Het is dé uitvalsbasis voor wandelingen in het park, op zoek naar vreemde vogels, Tarsius aapjes en de Khuskus buideldieren. De homestay is zéér eenvoudig. Er zijn 2 slaapkmers met 2 bedden, de badkamers zijn met hurktoilet en mandibak. Eenvoudige, maar lekkere Indonesische maaltijden worden geserveerd in de homestay. Als je 's avonds bier wilt drinken moet je die zelf meenemen uit de stad. Er is wel een koelkast om dranken te koelen. Voor de vermoeide reiziger: voor een stevige en pijnlijke massage kan worden gezorgd. meer info more info Informations supplémentaires

Nirwana Buton villas - Bau Bau

Het kleinschalige Nirwana Buton villa resort ligt op een klein half uur van het centrum van Bau Bau en op 10 minuten rijden van het vliegveld. Het resort ligt direct aan zee, maar heeft geen eigen strand. Vanaf de jetty kun je wel direct de zee in en snorkelen of duiken bij het huisrif. Het strand van Nirwana beach ligt op 5 minuten lopen. Het strand wordt tijdens zon- en feestdagen druk bezocht door de lokale bevolking. Op het resort is ook een duikcentrum van Wasage divers gevestigd. Het restaurant serveert Indonesische gerechten en bij het ontbijt ook een eenvoudige broodmaaltijd en pancakes. Het resort telt 15 standaardkamers die wij niet aanbieden, een 5-tal garden bungalows en onze 4 favoriete Deluxe seaview bungalows. Er zijn ook enkele familie bungalows beschikbaar. Alle (gedateerde) kamers beschikken over een douche met warm stromend water, AC, koelkast en TV. meer info more info Informations supplémentaires

Calista hotel - Bau Bau

Centraal in Bau Bau gelegen, eenvoudig hotel aan de boulevard, waar op zaterdagavond de pasar malam wordt gehouden. Meeste kamers zonder uitzicht, behalve de suites. Eenvoudig ontbijt. Als je een biertje wilt drinken, eerst inkopen doen bij de Chinese toko. meer info more info Informations supplémentaires

Aston - Makassar

Het Aston hotel in Makassar bevindt zich in het centrum van Makassar met een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het ligt op loopafstand van het strand Pantai Losari, de gezellige boulevard en de eetstalletjes. Het hotel telt 177 kamers, waarvan wij de Superior rooms (32 m2) van harte kunnen aanbevelen. Alle kamers beschikken over kluisje, internet, koffie&thee faciliteiten, minibar en tv. meer info more info Informations supplémentaires

BBC Hotel - Sengkang

Het BBC hotel in Sengkang is de beste keus in het stadje. Het telt 11 standaard, 7 superior en 10 deluxe kamers, waarvan de laatste de beste keuze zijn. meer info more info Informations supplémentaires

Luta resort Toraja - Rante Pao

Het Luta resort ligt in het kleine centrum van Rantepao. Het hotel beschikt over een zwembad en spa. Het restaurant kijkt uit over de rivier. Op loopafstand liggen leuke lokale restaurantjes, zoals het Mambo restaurant. Ook op loopafstand ligt de dagelijkse kleurrijke markt. 40 kamers in verdiepingen gebouwd rondom een kleine tropische tuin. De 7 DeLuxe kamers beschikken over airconditioning en liggen aan de straatkant. De superior kamers liggen aan de tuinzijde van het hotel en beschikken niet over AC. meer info more info Informations supplémentaires

National cottages - Pendolo

Eenvoudige cottages aan de zuidoever van het Posomeer. Gebouwd in 2015 zijn de 10 cottages met een klein terrasje keurig schoon, met westers toilet en warm stromend water. Het restaurant serveert maaltijden uit de nabijgelegen Warung. Het personeel is zeer hulpvaardig. meer info more info Informations supplémentaires

Tando Bone cottages - Tentena

Het Tando Bone cottage resort ligt direct aan het Poso meer. Het kleine en gezellige resort heeft 8 mooie, ruime en moderne houten cottages met veranda, direct aan het meer. De cottages hebben een woonkamer,slaapkamer, badkamer en keukentje. Vanwege de ligging, u bent hier in de bergen, is airco niet nodig. Vanuit Tando Bone kunt u diverse excursies maken, onder andere naar het Lore Lindu nationaal park en de Bada Vallei met haar mysterieuze magalythen, grotten en het prachtige orchideeën reservaat. meer info more info Informations supplémentaires

Tangkoko lodge

Zeer eenvoudige homestay gelegen aan de rand van het Tangkoko Rain forest. Geen warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Highland resort - Tomohon

Het kleinschalige Highland resort Tomohon ligt in de bergen van de Minahassa highlands. Vanaf uw terras heeft u een mooi uitzicht over de groene omgeving. Het resort heeft Standaard, Superior, Deluxe en Suite kamers. Merapi gebruikt de Deluxe cottages, voorzien van badkamer met warm stromend water, minibar en koffie- en theefaciliteiten. meer info more info Informations supplémentaires

Bunaken Village resort

Het Bunaken Village resort ligt op het eiland Bunaken, voor de kust van Manado. Het eiland en resort zijn volledig ingericht op duikers, maar ook niet-duikers zullen zich hier direct thuis voelen. Het resort beschikt over een eigen duikschool en -centrum. Er zijn 2- en 4-persoonskamers beschikbaar en iets kleinere 1-persoonskamers. Kamers beschikken alle over douche met warm water, westers toilet en ventilator. In de Gardenview bungalows is airco optioneel. meer info more info Informations supplémentaires

Makassar

Makassar

Makassar, het voormalige Ujung Pandang is de hoofdstad van Sulawesi. De snelgroeiende levendige havenstad is één van de grootste steden van Indonesië.

Er staan nog veel gebouwen uit de koloniale periode, zoals Sociëteit de Harmonie, de Kathedraal en het oude Gerechtshof. Naast de oude koloniale wijken zijn er veel nieuwe gedeeltes met moderne malls, die goed kunnen concurreren met die van Jakarta.

Door zijn strategische ligging, in het midden van Indonesië, heeft Makassar een drukke haven. De stad is van oudsher de poort naar Oost Indonesië. Veel boten en vluchten naar Papua en de Molukken gaan via Makassar. De stad is een bezoek zeker waard en is vaak een goed begin van een Sulawesi reis.

Wat te zien...

Fort Rotterdam is een must-see. De oude vesting werd door Admiraal Cornelis Speelman omstreeks 1665 ingenomen. Het fort herbergt een kerkje en 2 musea. Naast het Fort is de Chinese wijk met veel mooie tempels en allerlei Chinese winkeltjes waar u terecht kunt voor alternatieve geneesmiddelen.

De bedrijvige haven Paotere is de thuishaven van de beroemde Bugineze Phinisi schepen die nog met de hand worden geladen. De vissershaven en vismarkt zijn vooral in de ochtenduren een beleving om mee te maken. De verse vis wordt dan aan wal gebracht en op de chaotische markt verhandeld. Sta niet raar te kijken als de kooplui u ook vis aanbieden!

In de namiddag wordt op de beroemde Pantai Losari boulevard een lint van eettafels opgezet. Rond zonsondergang flaneren en eten veel inwoners van Makassar hier graag.

In de buurt van Makassar liggen de Rammang-Rammang karstrotsen in het Bantimurung National Park. Daar bevinden zich ook grotten met prehistorische tekeningen. In de weekenden wordt de Bantimurung waterval druk bezocht door lokale dagjesmensen.

Favoriete restaurant

Meer dan 20, maar hier dan de échte aanraders:

Restaurant Nelayan aan de Jalan Ali Malakka Het visrestaurant Rumah Makan Nelayan serveert vers gebakken zeevis. De vis kunt u buiten in koelkisten uitzoeken. Deze wordt dan in olie gebakken (goreng) of op de BBQ voor u klaargemaakt (bakar). De vis wordt naar wens geserveerd met ketjap of voor de sambal liefhebber met veel sambal Rica Rica. Niet te versmaden is ook de cumi cumi tepung, in bloem gebakken inktvis. Deze wordt geserveerd met een niet al te pittig sausje. Neem als groenten tumis kangkun (lijkt op spinazie): in de wok klaargemaakt met tomaat, ui en knoflook. Of taugé uit de wok. Het geheel wordt geserveerd met diverse pittige en zoetzure sausje en klein gesneden tomaat met lombokjes.

Voor de lunch: Lumpia Sulawesi, een met de hand gedraaide loempia, vers in de wadjan gebakken. Op de Jalan Lasinrang, oftewel Lumpia Street . De loempia's worden geserveerd met sambal en met een niet al te pittige zoetzure saus.

Een andere specialiteit van Makassar is krab. Onze aanrader: restaurant Surya aan de Jalan Nusakambangan no 16

Bau Bau en Pulau Buton

Bau Bau en Pulau Buton

Pulau Buton is een eilandje in zuidoost Sulawesi. Bau Bau is een vriendelijke stad met ongeveer 200.000 inwoners. Het herbergt het grootste fort van Indonesië (23 hectare) en dateert uit de 16e eeuw. Er wonen ongeveer 200 gezinnen binnen het dorp. Een lokale gids leidt je met plezier rond en vertelt over de geschiedenis over, en de gebruiken binnen het fort. Het fort is destijds in opdracht van de koning van Buton door de eigen bevolking aangelegd, nog voordat de VOC er voet aan wal zette en in vriendschap de handel met Buton startte.

Ons favoriete hotel is het Nirwana Buton villas, een half uurtje buiten de stad. Als je een zaterdagavond in het programma hebt, slaap dan één nacht in het Calista hotel aan de boulevard van Bau Bau en meng je in de gezellige avondmarkt! Als je bier wilt drinken, vraag dan je gids om bij de Chinese groothandel te stoppen om een paar blikjes in te slaan. In het hotel bewaren ze die met liefde en plezier in de koelkast.

Bau Bau heeft luchtverbindingen met Makassar en Kendari.

Conservation park Lambusango

Verder vind je op Buton het Conservation park Lambusango. Met een overnachting in een lokale homestay kun je hier behalve het kleine Tarsiusaapje ook het Khuskus beertje vinden en met veel geduld en geluk kom je een kleine wilde koe tegen, de endemische Anoa. Pak Hali Day leidt je met ogen en oren op stokjes rond in het woud en speurt verder naar Neushoornvogels, wilde pauwen en nog veel meer vogels.

Bajo dorp Lawele

Onderweg naar Lambusango of op de terugweg zijn er nog diverse interessante bezienswaardigheden, zoals het Bajo dorp Lawele waar de zeenomaden hun huizen op het water bouwen. In vroegere tijden leefden ze op boten en trokken door de wateren van Indonesië en Borneo. De vissers maken behalve met netten ook nog gebruik van speren om hun kost bij elkaar te verdienen.

Palabusa

In het kustplaatsje Palabusa zien we hoe zeewier wordt gekweekt en gedroogd. De helft van het dorp leeft van de zeewierplantages, de andere helft werkt op de parelkwekerij. De jonge oesters krijgen een implantaat en na 8 maanden worden de parels geoogst. Je kunt hier het hele proces, tot aan de afwerking (geheim!) meemaken.

Snorkelen, duiken en relaxen

Natuurlijk kun je op pulau Buton ook heerlijk relaxen aan het strand. Vlak naast onze favoriete accommodatie Nirvana Buton villas ligt het prachtige, maar vaak zeer drukke Nirvana beach. Wil je wat rustiger van het strad genieten dan is een paar kilometer verderop nog een rustig bounty strandje.

Duikers en snorkelaars komen aan hun trekken bij het Nirvana huisrif of op een van de eilandjes op een half uurtje varen. De duiken en snorkelsessies zijn minder spectaculair dan op bijvoorbeeld Wakatobi.

Labundo Bundo - Lambusango - Buton

Labundo Bundo, Lambusango

Het kleine dorpje Labundo Bundo is de uitvalsplaats om de natuur van het Labusango park te verkennen. Het dorpje heeft 1 winkeltje met onder andere snoep, koekjes en frisdrank.

Sengkang

Sengkang

Sengkang is een middelgrote plaats gelegen in het voormalig Buginees koninkrijk Wajo. Een vriendelijke Moslimplaats waar veel grote moskeëen zijn. Vanaf Sengkang hebben we uitzicht over het TempeMeer. Dit meer is een ondiep meer; bij lang aanhoudende droogte valt het droog. Op het meer vinden we de drijvende dorpen van de vissers. Deze streek is ook beroemd om zijn kleurrijke Bugineze zijde. Rondom Sengkang vindt u vele traditionele zijde weverijen.

Bezienswaardigheden:
Per gemotoriseerde kano kan er een tocht worden gemaakt op het Tempe meer. Dit kan in de namiddag tijdens de zonsondergang of in de ochtend. Langs de rivier is het een gezellige drukte. De kinderen spelen aan de rand van de oevers, de Bugineze huisvrouwen doen de was. Hangbruggen hangen over de rivier. We varen letterlijk dwars langs het dagelijkse leven van de Buginezen. We kunnen aanleggen om de watermeloen velden te bekijken. We leggen aan bij één van de drijvende huizen waar u koffie of thee kunt drinken met een gebakken banaan. Het meer is een natuurreservaat, vol met hyacinten en riet. Hier nestelen circa 30 verschillende soorten watervogels.
We kunnen in Sengkang ook de lokale huisnijverheid bezoeken: het weven van de Bugineze zijde. Er zijn vaak winkeltjes te vinden waar de kleurrijke Bugineze zijde te koop is.

Rantepao - Toraja

Rantepao

Rantepao is de 'hoofdstad' van Torajaland. Dit is het vertrekpunt van al uw excursies naar de Torajadorpen en de bergen.

Tanah Toraja

Toraja, oftewel Tanah Toraja wordt ook wel het land van de Hemelse Koningen genoemd. Hier, in dit stukje Zuid Sulawesi, leven de Toraja’s oftewel het bergvolk. Een christelijke bevolking die nog steeds de rituelen en ceremonies van hun voorouders het Aluk Tu Dolo volgen. Toraja is niet alleen bekend van de mysterieuze dodenceremonies maar ook om zijn adembenemende natuurschoon. Het is door zijn hoge ligging een vruchtbaar gebied. Naast de rollende rijstvelden en de bamboebossen vinden we er vele plantages. Koffie, cacao, vanille en kruidnagel groeit hier in overvloed. De typische traditionele huizen (Tongkonans) met hun zadeldaken worden nog steeds gebouwd zoals het al eeuwenlang gebeurd. Er worden nog steeds indrukwekkende dodenceremonies gehouden. Om het eeuwige leven te bereiken zal er eerst een ceremonie gehouden moeten worden. Afhankelijk van de rijkdom van de familie van de overledene gaat dit gepaard met talrijke varkens en buffels. De hele gemeenschap viert dit dodenfeest mee, wat soms wel een hele week kan duren.

Bezienswaardigheden:
Wie Toraja bezoekt beleeft de prachtige natuur en interessante cultuur, uniek in de hele wereld. We vinden in Toraja nog veel authentieke dorpen met prachtige kleurrijk beschilderde Tongkonans. Veel rotsen met hangende graven nog uit de animistische tijd. De Tau Tau poppen waken op de balkons voor de graven. Een Tau Tau pop is een afbeelding van de overledene. Probeer achter het geheim van de babyboom te komen: in Suaya staat een eeuwenoude boom, hier werden doodgeboren baby’s of zuigelingen in een uitholling bijgezet. Dodenceremonies worden het hele jaar door gehouden. U bent altijd van harte welkom. Ze zijn er echter niet op bestelling. Uw chauffeur en of gids zal u er zeker op attent maken wanneer een ceremonie wordt gehouden. Neemt u wel een kleine gift mee wanneer u een ceremonie bezoekt.
LET OP! Bij de dodenceremonies hoort ook het slachten van karbouwen en varkens. Dat gaat volgens traditionele gewoonten, die niet direct overeenkomen met onze westerse.

Er zijn nog dorpen zoals het dorpje Sa’dan waar door de Toraja vrouwen traditionele ikat wordt geweven.

Het gebied is een wandelgebied bij uitstek. U kunt een paar uren ,of een dag wandelen maar ook dagen achtereen wandelen. Overnachten doet u dan bij de lokalen. De wandeling gaat door de authentieke dorpjes en langs de mooie rijstvelden. Een wandeling dwars door de natuur en cultuur van dit bijzonder en unieke stukje Indonesië. Er kan een dag raft tocht of een meerdaagse raftocht gemaakt worden op de rivier de Sadan.

Probeer tijdens uw verblijf in Toraja het Pa’piong gerecht: een in bamboe bereid Toraja gerecht. En natuurlijk hoort daar een bamboebeker met balok bij, palmwijn van de arend palm.

Pendolo

Pendolo

Het dorpje Pendolo ligt aan de zuidkant van het Posomeer in centraal Sulawesi. Het dorp zelf heeft voor westerse toeristen niet veel te bieden. Wij gebruiken regelmatig een van de eenvoudige accommodaties in Pendolo op de route Tanah Toraja naar centraal Sulawesi. Deze route verg zo'n 8 uur inclusief lunch- en fotostops.

Tentena

Tentena en lake Poso

Tentena is een kleine stad in de buurt van het noordelijke puntje van het Posomeer;. Daar waar de Poso-rivier het meer leegt, verbindt de Pamona-brug de twee zijden van Tentena.
Tentena wordt beschouwd als het vertrekpunt voor vele uitstapjes in de regio, bijvoorbeeld naar de grotten van Pamona, de watervallen van Salopa en Sulewana, het nationaal park Lore Lindu en het Posomeer.

De recentelijk ontdekte Saluopa-waterval bestaat uit met jungle beklede cascades onderbroken door watervallen en heeft een natuurlijk zwembad. In de buurt van de waterval liggen enkele transmigratie dorpjes, waarvan de meeste Balinees zijn. Compleet met tempeltjes waan je je hier direct op Bali.

Het Posomeer ligt in het zuidelijke deel van centraal Sulawesi, Indonesië. Het meer ligt 515 meter boven de zeespiegel. Het profiteert van de koele bergwind, wat resulteert in milde tropische dagen met koele nachten.

Het meer heeft warm en kristalhelder water. Tijdens een boottocht over het meer zal de kapitein altijd wat muntjes in het water gooien om de draak van het meer, het Indonesische neefje van het monster van Loch Ness, gunstig gezind te stemmen.

De regio is een onontgonnen en rustig gebied, waar weinig toeristen komen. Volgens de lokale legende waren hier de hemel en aarde verbonden door een touw.

Aan de oostelijke oever van het meer ligt de zanderige landtong Tando Bone, waar ons favoriete Tanda Bone resort enkele houten bungalows aan het meer heeft.

Tangkoko

Tangkoko

Het Natuurresevaat Tangkoko Batuangus is een natuurgebied in Indonesië. Het ligt in de provincie Noord-Celebes op het eiland Sulawesi. Het gebied is 8700 ha groot en er zijn drie bergen Gunung Tangkoko (1109 m), Gunung Dua Saudara (1361 m) en Gunung Batuangus (450 m).
Bron: Wikipedia

Tomohon

Tomohon

Tomohon is een stad op ongeveer 1.000 meter hoogte in de Minahassa highlands. Het is relatief koel en het startpunt voor de tours in de Minahassa. De meerderheid van Minahassa bevolking beleidt een streng Katholiek geloof. In de weken rond Pasen ziet u talloze kruisen langs de wegen en in de dorpen. Vanwege het koelere klimaat wordt in en om Tomohon veel fruit en bloemen gekweekt. Jaarlijks, in de maand augustus, wordt het Tomohon Bloemen Festival georganiseerd.

Manado

Manado

Manado is de hoofdstad van noord Sulawesi en telt ruim een half miljoen inwoners. Het is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Minahassa hooggebergte, het Tangkoko regenwoud, maar het meest bekend voor het Bunaken national marine park.
Ook Lembeh strait en het eiland Bangka zijn vanuit Manado goed te bereiken.

De stad zelf heeft niet veel te bieden. Dierenliefhebbers kunnen een bezoek aan de markt beter mijden; de Manadoëzen staan er om bekend alles wat 4 poten heeft te eten. Op de markt worden dan ook honden voor consumptie verkocht...

Bunaken

Bunaken

Bunaken is een klein eiland voor de kust van Manado, noord Sulawesi.

Het eiland is vooral beroemd om de prachtige zeetuinen. Vrijwel alle hotels zijn ingericht voor duikers en snorkelaars.

Op het eiland ligt het dorpje Bunaken.

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat