• Camp Leakey
  • Mahakam
  • Neusapen Mahakam
  • Derawan
  • Turtle Derawan
  • Sangalaki
  • Manta

Groepsreis 21dagen Mighty&Mystic Kalimantan: Rivercruise, Dayaks, Orang oetans, walvishaaien en veel meer

Deze relaxte groepsreis over Kalimantan neemt u mee naar het orang-oetan rehabilitatiecentrum Samboja en verder over de machtige Mahakam rivier, waar u onderdeel wordt van het rivierleven, kennis maakt met de Dayakcultuur en geniet van de flora en fauna in het regenwoud.

Vervolgens gaat u op zoek naar de orang oetans in het Berau district, zwemt u met de walvishaaien en kunt u zich opmaken bij het spiegelmeer Danua Cermin.

De rondreis eindigt met een relaxed verblijf op de bounty eilandjes Maratua, Sangalaki en Derawan met fantastische relax- en snorkelmogelijkheden.

Een prachtige reis voor jong en oud!
Dit is onze opzet van de groepsreis naar Kalimantan. Enkele maanden voor vertrek nodigen we alle deelnemers uit om te inventariseren of er nog gedeelde wensen zijn die we in het programma in kunnen passen.

Richtprijzen

€ 3.250 op basis van 2 personen per kamer
Meerprijs eenpersoonskamer: circa € 450


In- en exclusief:

Inclusief:
- Intercontinentale en binnenlandse vluchten
- Verblijf in accommodaties zoals in het programma en accommodatielijst is vermeld
- Ontbijt, lunch en diner
- Engelstalige gids
- Donaties en entreegelden

Exclusief:
- Overige, niet genoemde excursies
- Drankjes
- Persoonlijke uitgaven
- Fooien
- Reis- en annuleringsverzekering ( verplicht )
- € 30 Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage SGR € 5 per persoon
- CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Balikpapan (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met haar nieuwe Boeing 777-300 ER. Beleef de gastvrijheid van de Indonesische cultuur aan boord bij Garuda Indonesia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 2 uur later en duurt ca 2,5 uur.

Dag 2 Aankomst in Balikpapan en transfer naar Samboja

Nadat u uw koffers van de band heeft gehaald loopt u de aankomsthal uit naar buiten. Uw wordt door uw chauffeur opgewacht en naar de Samboja eco lodge gebracht, een rit van iets minder dan anderhalf uur. De Eco lodge ligt in een prachtig natuurgebied van 1.800 hectare.

Dag 3 Aapjes kijken

In de ochtend gaat u met uw lokale gids op stap. De orang-oetans leven op zeven eilandjes in het park. Op slechts één eiland zijn bezoekers welkom, op de andere eilandjes probeert de Borneo Orang Utan Survival Foundation de mensapen weer klaar te stomen om zelfstandig van de natuur te kunnen leven. De apen zijn afkomstig uit gevangenschap als huisdier of uit circussen. Eenzelfde lot ondergingen de zwarte Borneo beren. Zij leven in een ander deel van het park.

Dag 4 Van Samboja naar de Mahakamrivier

Na het ontbijt kunt u nog een wandeling maken in de jungle van het Samboja Lestari park. Daarna wordt u door uw chauffeur naar Loa Janan, vlakbij Samarinda gebracht om aan board te gaan van de houseboat voor de komende dagen. Het is een eenvoudige rivier-boot maar schoon en netjes. Benedendeks bevinden zich de 10 airconditioned cabines en 4 eenvoudige badkamers, bovendeks de eetkamer en lounge, met aan voor- en achterzijde de terrassen. De rivier de Mahakam bij Loa Janan is breed. U ziet hier veel schepen varen, voornamelijk met houtstammen en met kolen. Hoe verder u weg vaart van Loa Janan hoe rustiger de rivier wordt en hoe minder bebouwing aan de oever. Er wordt ook in de nacht gevaren.

Dag 5 Muara Muntai, Mancong, Tanjung Isuy, Muara Pahu

De boot legt aan en u wandelt door het dorpje op palen aan de rivier Muara Muntai. Hier wonen de Kutai. Er zijn geen straten maar al wandelend over balken van ijzerhout komt u langs de markt en het schooltje. U vaart dan verder in een gemotoriseerde kano naar Jempang Lake en Ohong Creek. Het dorpje Jantar is op het water gebouwd. In Ohong Creek vindt u nog veel neusapen en vogels zoals ijs en roofvogels. U bezoekt vandaag ook de Dayaks, die u verwelkomen in Mancong. In Dayak Nenuaq vindt u een van de oudste longhouses van Oost Kalimantan. U ziet hier prachtige houtsnijwerk beelden. In de namiddag vaart u met de kano terug naar uw house boot die u naar Muara Pahu brengt.

Dag 6 Muara Pahu, neusapen en dolfijnen van de Bolowan river

U gaat er vandaag weer op uit met de gemotoriseerde kano en vaart de Bolowan rivier op. Dit is het gebied van de Kutai Dayak. Vroeger kon men hier nog veel zoetwater dolfijnen tegenkomen maar die worden nu vrij zeldzaam. Wel kunt u hier neusapen, vele soorten vogels en makaken tegenkomen. Met de houseboot vaart u in de middag tegen de stroom op naar Melak. U slaapt aan boord in de haven van dit levendige plaatsje. U kunt een wandeling door het stadje maken.

Dag 7 Dayaks, zwarte orchidee en waterval

Met een 4-wheel-drive jeep of auto (ligt aan het weer) rijdt u vandaag naar het Nationaal park Kersik Luway. Hier groeit de zwarte orchidee nog. U rijdt door de kilometers lange rubberplantages langs het gebied van de Baduaq en Tunjung Dayaks. In de dessa Eheng bezoekt u het oude longhouse. Daarna rijdt u door naar de Ombau Asa waterval waar u heerlijk kunt zwemmen. In de namiddag terug naar uw houseboat die u naar het verder stroomopwaarts gelegen Data Bilang brengt. Als de waterstand het niet toelaat zorgen we voor vervangend vervoer stroomopwaarts.

Dag 8 Tenggarong, Balikpapan

In Tenggarong bezoekt u het paleis van de sultan van Kutai Kertanegara. U kunt hier zijn collectie bewonderen betreffende de Dayaks. Na een wandeling vaart u door naar Samarinda. Hier neemt afscheid van de houseboat en de bemanning en brengt uw chauffeur u naar uw hotel in Balikpapan.

Dag 9 Van Balikpapan naar Berau, naar de Dayaks in Merasa

Na het ontbijt wordt u opgehaald door uw chauffeur voor de transfer naar hetvliegveld voor uw Garuda vlucht van 08:50 naar Berau. Bij aankomst op het vliegveld van Berau staan uw chauffeur en gids u op te wachten. We rijden dan in ongeveer 2 uur naar het dorp Merasa. Iin het dorp ziet u het traditionele lokale leven van de Dayak en hun hun cultuur. 's Avonds diner in een lokaal restaurant, overnachting in lokaal gastverblijf in Merasa.

Dag 10 Dayaks en orang oetans in het wild

Na het eenvoudig ontbijt vaart u met een gemotoriseerde kano de Lesan rivier op. Tijdens de ongeveer 2 uur durende tocht geniet u van het landschap en de rivieroevers met groen laagland en torenhoge dipterocarps bomen die de ingang naar het diepe donkere Borneo inluiden. Langzaam aan toert u door het primair regenwoud en bereikt het eiland Bawan, het orang oetan eiland. U maakt hier een eenvoudige jungletrek en, afhankelijk van de weercondities en begaanbaarheid, loopt u naar de waterval, een oud Dayak graf en een limestone grot. Aan het eind van de ochtend vaart u terug naar Merasa en rijdt u naar het dorpje Benua Baru, een Dayak Kayan dorp. De Dayak Kayan stam staat bekend om hun kleurrijke kunst en houten bewerkte ornamenten die het leven in het regenwoud weergeven. Nog maar enkele oude vrouwen in dit dorp hebben lange oren met ringen en tatoeages, die de laatste gedenkwaardige Dayak Cultuur vertegenwoordigen. U vervolgt uw reis per auto voor ongeveer vier uur naar Talisayan, Lunch onderweg in een lokaal restaurant, transfer naar hotel in Talisayan voor overnachting, diner bij een lokaal restaurant.

Dag 11 Walvishaaien, zeezigeuners en spiegelmeer

Na een vroeg ontbijt rijdt u naar de haven van Talisayan en vaart u met een lokale vissersboot naar de vissers waar de walvishaaien zich 's morgens tegoed doen aan de bijvangst. U kunt de walvishaaien vanaf de boot spotten of snorkelend vanuit het water. Bij terugkomst in het dorp bezoekt u het Bajau dorp en maakt u kennis met de levenswijze van de Bajau zeezigeuners. Daarna rijdt u naar Labuan Cermin, bekend als het spiegelmeer vanwege zijn twee soorten water, met zoet water aan de bovenzijde en zout water aan de onderzijde van het meer, waar zoet- en zoutwater vis in de boven en onderlaag van het meer zwemmen. Na de lunch rijdt u verder met de auto naar Teluk Sulaiman, waar u uw weg vervolgt over een onverharde weg door het dichte bos naar de Teluk Sumbang-baai in het meest zuidelijke deel van Berau. Diner en overnachting in de Eco Lodge.

Dag 12 Kaniungan, mangroves, waterval en Dayaks

Na het ontbijt wandelt of vaart u door de mangroves (afhankelijk van de waterstand) waar u neusapen kunt zien in de bomen en bezoekt u een Dayakdorpje met traditionele Dayak cultuur. Daarna vervolgt u de weg naar de Bidadari watervallen. Onderweg ziet u diverse apensoorten, vele vogelsoorten en kleine beren. In de namiddag terug naar het resort. Lunchbox voor onderweg. Diner bij het hotel.

Dag 13 Kayakken bij de mangrove en jungle trek

Na het ontbijt kayakken naar het mangrove bos om de neus-apen en ander wild te bekijken. Na de lunch in de eco lodge trekt u de jungle in om gibbons, honingberen en varanen te zien. Lunch en diner in de eco lodge

Dag 14 Via Talisayan naar Derawan

Na het ontbijt rijden we in 4 uur terug naar Talisayan. Daar ligt de speedboot op u te wachten voor de twee uur durende overtocht naar Derawan. De rest van de dag is vrij te besteden. Overnachting in Reza lodge.

Dag 15 Vrije dag op Derawan

We beginnen met een relaxte vrije dag op het eilandje. Een wandeling om het eiland doe je in een uurtje en je vindt de mooiste strandjes om te zwemmen. Neem je snorkeluitrusting mee van het hotel zodat je tussen de zeeschildpadden kunt snorkelen!

Dag 16 Manta's bij Sangalaki en zoetwaterkwallen bij Kakaban onderweg naar Maratua

Na het ontbijt komt de speedboot u ophalen om u in een klein uurtje naar het bounty eiland Sangalaki te brengen. Rondom het eiland is veel te zien. Bij Mantapoint zwemmen regelmatig tientallen mantaroggen die je vanuit de boot al kunt zien. Met je snorkel op zie je hoe imposant deze roggen zijn, met een spanwijdte tot wel vier meter. Nog mooier wordt het als je ze ook van beneden af als duiker ziet. Het rif rond Sangalaki biedt voor zowel duikers als snorkelaars prachtig koraal en veel gekleurde vis. Duikers zullen ook veel micro kunnen bekijken. Later vaart de bootsman door en legt aan bij het eilandje Kakaban. Het eiland heeft een bijzonder meer vol met (niet jeukende) zoetwater kwallen. U kunt hier tussen de kwallen zwemmen. Als we het eiland verlaten passeren we de Dolphin playground, waar tientallen dolfijnen aan het spelen zijn. Aan het eind van de middag vervolgt de kapitein de route naar het Maratua eiland. 2 overnachtingen op Maratua

Dag 17 Sightseeing Maratua: Snorkelen, mangrove en Bajau vissersdorp

Een heerlijke dag op en om Maratua: op het eiland zelf gaat u met de kano over we het zoutwatermeer en langs de mangroves en bezoekt u één van de Bajau vissersdorpjes. De wateren rond Maratua zijn kristalhelder en hebben prachtig, ongerept koraal. Heerlijk om te snorkelen en lekker te relaxen op de parelwitte strandjes. Overnachting in Maratua.

Dag 18 Van Maratua terug naar Derawan

Na een relaxed ontbijt stapt u weer op de boot om terug te varen naar Derawan. Onderweg stopt de kapitein om te snorkelen of te relaxen bij één van de eilandjes die bij vloed onder water lopen. Overnachting in Derawan.

Dag 19 Vrije dag op Derawan

De laatste dag op Derawan is vrij te besteden. Wandel eens om het eiland heen en geniet van de mooie stukjes strand. Of laat u met de stroom meeslepen en bewonder voor de laatste keer de zeeschildpadden.

Dag 20 Pulang kampung, Terug naar Berau en vluchten naar Amsterdam

De laatste dag wordt u op tijd opgehaald door de speedboot om u terug te brengen naar de vaste wal. Daar staat de chauffeur klaar om u naar het vliegveld van Berau te brengen voor de Wings Air middagvlucht van 14:40 naar Balikpapan. Hier stapt u over op de Garuda-vlucht naar Jakarta en Amsterdam.

Dag 21 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Samboja Eco lodge

De Samboja Eco lodge ligt in het district Samboja, ongeveer halverwege Balikpapan en Samarinda. De lodge heeft redelijk goede kamers, variërend van Standaard naar de Queen- en King suites. Vanuit de lodge worden excursies georganiseerd in de jungle. De lodge werkt nauw samen met de BOSF, Borneo Orangutan Survival Foundation. Het ligt dus voor de hand om hier vooral orang oetans te spotten en volgen. meer info more info Informations supplémentaires

Mahakam houseboat voor groepen

Tijdens uw riviercruise over de Mahakam rivier verblijft u een aantal dagen op uw gedeelde 'houseboat'. Het is een zeer eenvoudig verblijf met schone sanitaire voorzieningen.r. De boot heeft 12 2-persoons airconditioned cabines en 4 gedeelde badcellen (met warm water en westers toilet). Onderweg geniet u van de heerlijke gerechten die uw kok voor het gezelschap vers klaarmaakt. meer info more info Informations supplémentaires

Gran Senyiur - Balikpapan

Dit 5* hotel is gebouwd op een heuvel en kijkt uit over de stad en de zee. Het elegante hotel omvat 183 kamers en beschikt over een restaurant, bar, fitnessruimte, zwembad, 24 uurs roomservice en wasserij. Vanuit de Sky bar op de 8ste etage heeft u in de avond een prachtig uitzicht over de verlichte stad. De smaakvol ingerichte en schone kamers hebben alle airco, minibar, waterkoker, TV en een kluisje. meer info more info Informations supplémentaires

Merasa homestay

U verblijft in een van de lokale homestays in het dorpje Merasa. De homestays zijn uiterst basic: meestal een matras op de grond, klamboe, gedeeld toilet en badkamer (Indonesian style mandibak, geen douche). meer info more info Informations supplémentaires

Aneka hotel Talisayan

Eenvoudig lokaal hotel aan de kust, in het dorp Talisayan. Kamers met airco, privé badkamer met warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Lamin Guntur eco lodge

De eco lodge heeft een geweldige lokatie, met koraalriffen direct voor het strand en de jungle aan de achterkant. De lodge heeft 6 standaard cottages, eenvoudige cottages met een terrasje beneden en een slaapkamer boven. In de slaapkamer liggen matrassen op de grond. Er is geen airco of ventilator. Er is een gemeenschappelijke was- en toiletgelegenheid met koud stromend water en westerse wc. Het resort heeft een eigen restaurant. meer info more info Informations supplémentaires

Reza cottages - Derawan

Het eenvoudige Reza cottages is gebouwd boven het water. Vanuit je terrasje zie je bij vloed de zeeschildpadden langs zwemmen en regelmatig hun kop boven het water uitsteken. De 10 schone kamers zijn eenvoudig, hebben airco, (koude) douche, een terrasje, koffie en thee. Ontbijt is zeer eenvoudig (donuts e.d.). meer info more info Informations supplémentaires

Pratasaba resort Maratua

Het Pratasaba resort ligt op het Maratua Atol, in de Derawan archipel, voor de oostkust van Kalimantan. Het resort telt 4 Seaview suites, 10 Deluxe kamers met zeezicht en 10 Deluxe met zicht op de jungle. Het resort heeft een privé strand, waar je voor je kamer kunt relaxen, snorkelen of duiken. Er is een prima keuken en alle kamers zijn uitgerust met privé badkamer met warm stromend water, airco en TV. De Deluxe kamers hebben een klein zitje buiten, de suites een privé terras. Het resort heeft een eigen (nog niet gecertificeerd, 2018) duikcentrum. meer info more info Informations supplémentaires

Reza cottages - Derawan

Het eenvoudige Reza cottages is gebouwd boven het water. Vanuit je terrasje zie je bij vloed de zeeschildpadden langs zwemmen en regelmatig hun kop boven het water uitsteken. De 10 schone kamers zijn eenvoudig, hebben airco, (koude) douche, een terrasje, koffie en thee. Ontbijt is zeer eenvoudig (donuts e.d.). meer info more info Informations supplémentaires

Balikpapan

Balikpapan

Balikpapan is een havenstad op het Indonesische deel van Borneo, Kalimantan met ruim 700.000 inwoners. Het is de grootste stad van de provincie Oost-Kalimantan, groter dan de provinciehoofdstad Samarinda.

Balikpapan ligt aan de Straat Makassar en is een belangrijk centrum van aardoliewinning en houthandel. De oliewinning is reeds voor de Eerste Wereldoorlog begonnen en ten noorden van Balikpapan kan men nog de in Nederland gefabriceerde jaknikkers aan het werk zien.

De stad heeft een internationale luchthaven en diverse havens, waarvan er één in dienst staat van de aardolie-uitvoer.
Qua bezienswaardigheden heeft de stad niet veel te bieden. Tot voor kort werd Balikpapan alleen aangedaan voor cruises op de Mahakam rivier, maar sinds Samarinda een nieuw vliegveld heeft, is dat niet meer nodig.

Samboja

Samboja

Samboja is een dorp in het gelijknamige onderdistrict en ligt ongeveer halverwege Balikpapan en Samarinda. In het district ligt de Samboja Eco lodge, van waaruit verschillende natuurexcursies worden gedaan. Reizgers gaan met name voor de orang oetans naar Samboja.

Samarinda

Samarinda is een middelgrote stad aan de monding van de Mahakam rivier. Het is de hoofdstad van oost Kalimantan. Het is de vertrekplaats van de boten voor de cruise over de Mahakam rivier.

Het vliegveld van Samarinda onderhoudt vluchten met verschillende steden op Java en Kalimantan.

Merasa

Merasa

Merasa is een Dayak dorp op ongeveer 2 uur rijden van Tanjung Redeb. Het dorp kent een aantal lokale guesthouses met zeer simpele voorzieningen.

Vanuit het dorp vaar je met een gemotoriseerde kano in twee uur naar het primair regenwoud en het riviereiland Bawan. Zoals vaak in de oerwouden van Kalimantan kom je ook hier oog in oog te staan met de orang oetans.

Talisayan

Absolute hoogtepunt in Talisayan is zwemmen met de walvishaaien. Het hele jaar door, behalve rondom volle maan, komen de vissen van 5 tot wel 10 meter naar de bagans, drijvende vissersplatforms, om zich te goed te doen aan de restjes sprot.

In de buurt van Talisayan ligt een kleurrijk Bajo (zeezigeuners) dorp. Een eindje verderop vind je het Labuan Cermin spiegelmeer met zout water aan de oppervlakte en zoet water in de diepte.

Teluk Sumbang

Teluk Sumbang

Het kleine vissersdorp Teluk Sumbang aan de oostkust van Kalimantan is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Bidadari watervallen, het eilandje Kaniungan en verschillende traditionele Dayakdorpjes.

Met de jungle in de rug en parelwitte stranden en kleurrijk koraal voor je neus is het hier goed toeven.

Derawan

Derawan

Het dichtst bij het vaste land (uurtje varen) is het eiland Derawan. Er is een dorpje met zo’n duizend inwoners. Rondom het eiland zie je vooral veel grote, groene zeeschildpadden.
Derawan wordt gedurende de weekeinden druk bezocht door lokale toeristen. Het kan op zaterdagavond dan ook luidruchtig zijn.
Een aanrader is om een stukje het eiland tegen de stroming in te lopen en je dan een half uur mee laten drijven tussen de schildpadden.

Klimaat

Sangalaki

Sangalaki

Op ruim een half uur varen van Tanjung Redeb ligt het onbewoonde bounty eilandje Sangalaki. Het wordt ook wel het schildpaddeneiland genoemd, omdat de zeeschildpadden hier hun eieren aan het strand komen leggen. Er is ook een turtle sanctuary, waar de baby schildpadjes een paar dagen op sterkte komen alvorens ze het ruime sop kunnen kiezen.

Direct voor het eiland ligt Manta Point. Duikend, snorkelend of vanuit je boot kun je de majestueuze mantaroggen spotten.
Het Sangalaki dive resort is de enige accommodatie op het eiland en in verhouding tot de overige eilanden aan de prijs.

Maratua

Maratua

Maratua is een klein eiland in de Derawan archipel. Het eiland Maratua kent drie kleine dorpjes. Sinds 2016 wordt een klein vliegveldje gebruikt voor een wekelijkse chartervlucht naar Balikpapan.

Rond Maratua is het natuurlijk fantastisch snorkelen en duiken. Binnen 20 minuten varen vind je zo’n 20 duiklocaties, elk met zijn specifieke karakter.

Klimaat

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat