• Dore Atri
  • Triton Bay divers
  • Baliem
  • Baliem
  • Baliem
  • Korowai
  • Korowai
  • Manta

Groepsreis 19 dagen Walvishaaien Cendrawasih Bay, traditionele stammen in de Baliem vallei en duiken of snorkelen in Raja Ampat

Deze avontuurlijke en culturele rondreis neemt je mee naar de walvishaaien bij Cendrawasih Bay, de traditionele stammen in de Baliem vallei en het duik- en snorkelparadijs Raja Ampat in Papua (voormalig Nederlands Nieuw-Guinea).

De reis lijkt enerzijds op een tijdmachine die je honderden jaren mee terug neemt in de tijd. Nadat je gesnorkeld of gedoken hebt bij de walvishaaien bezoek je de zeer traditionele stammen van de Dani's en Yali's en maak je prachtige wandelingen in de vallei. Je verblijf is in het Pilamo hotel in de stad.
Vervolgens reis je door naar de eilandengroep Raja Ampat, het summum voor snorkelaars en duikers. Je gaat eilandhoppen en verblijft in lokale, zeer eenvoudige homestays en hebt een week tijd om te duiken of snorkelen, paradijsvogels spotten en heerlijk relaxen.

Vertrekdata

24 oktober 2021

Richtprijzen

Richtprijs per persoon: € 4.395 op basis van 2 niet duikende personen per kamer
Richtprijs per persoon: € 4.745 op basis van 2 duikende personen per kamer
1-persoonstoelag: € 450

Prijzen op basis van 4 of meer deelnemers

Inclusief:
- Alle intercontinentale en binnenlandse vluchten
- Overnachtingen met ontbijt, lunch en diner, behalve in FM7 resort
- Alle transfers en bootreizen
- Engels sprekende (duik-) gids
- 2 duiken (of snorkelexcursies) per dag in Cendrawasih Bay
- Entrance fee voor Cendrawasih National park en Raja Ampat
- Travel permit voor Baliem vallei
- Duik- of snorkelsessies volgens programma Raja Ampat
•Voor duikers: inclusief tanks, lood en duikgids

Exclusief:
- Huur volledige duikuitrusting ca € 40 per dag
- Huur snorkeluitrusting ca € 15 per dag
- optionele excursies
- fooien en uitgaven van persoonlijke aard
- reis- en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
- boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds
- Bijdrage SGR € 5 per persoon
- CO2 compensatie € 22 per persoon

Aanbetaling: 25%

Disclaimer:
Bij verwacht slecht weer prefereert veiligheid. De boottocht van en naar Kali Lemon resort duurt ongeveer 2 uur. Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten, dan vaart de boot niet, op een eerder of op een ander tijdstip. U kunt hieraan geen rechten ontlenen.
Hetzelfde is van toepassing voor de ferry van Sorong naar Waigeo en vice versa.

Extra kosten zijn voor eigen rekening.

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Biak (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met haar nieuwe Boeing 777-300 ER. Beleef de gastvrijheid van de Indonesische cultuur aan boord bij Garuda Indonesia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 14 uur later en duurt ca 6 uur. U maakt tussentijds gebruik van het Bandara International resort, op ongeveer een kwartier rijden van het vliegveld. Uw aansluitende vlucht vertrekt halverwege de avond en komt voor zonsopgang in Biak aan.

Dag 2 Dagverblijf in Bandara International hotel

Uw vlucht komt in de ochtend aan in Jakarta en uw aansluitende vlucht vertrekt pas later in de avond. We hebben voor daggebruik een kamer in het Bandara International hotel geboekt, op ongeveer 10 minuten rijden van de luchthaven. Bij de uitgang van het vliegveld staat de shuttlebus gereed voor de transfer naar het hotel. In de avond, zeker anderhalf uur voor vertrek neemt u de shuttlebus weer terug naar terminal-3 voor intercontinentale, Garuda- of Citilink vluchten, of terminal-2 voor overige vluchten.

Dag 3 Vlucht Biak-Nabire (Garuda)

Vlucht GA-7652, Vertrek 09:55, aankomst 10:55

Van Nabire naar het Kali Lemon resort

U wordt vanaf het vliegveld in 2 uur naar de haven gebracht. Vandaar vaart u in een half uur naar het Kali Lemon resort. Mogelijk kunt u deze dag maar 1 duik maken, de 2e duik kan later in het programma worden ingehaald. NB: De boottocht naar het resort is altijd in de ochtend. De Garuda en NAM vluchten uit Biak en Timika sluiten hier nog prima op aan. Komend vanuit Sorong of Jayapura dient u een overnachting in Nabire bij te laten boeken.

Dag 4 Walvishaaien...

Vandaag gaan we twee keer duiken of snorkelen bij de walvishaaien. We varen een klein half uurtje naar de drijvende vissers platforms, bagans op zijn Indonesisch, waar de walvishaaien altijd vertoeven, wachtend op een restje kleine vissen.

Dag 5 Nog meer walvishaaien en koraal

Omdat de walvishaaien waarschijnlijk dé reden van je bezoek aan Cendrawasih Bay is, gaan we ook vandaag weer twee keer met ze duiken of snorkelen. Na de lunch varen en rijden we terug naar Nabire. Overnachting in eenvoudig hotel in de stad.

Dag 6 Van Nabire naar Sentani / Jayapura

Na het ontbijt transfer naar het vliegveld voor de 12:05 Wings Air vlucht naar Sentani, de luchthaven van Jayapura. In de middag verkent u Sentani en het gelijknamige meer. 1 overnachting in Sentani.

Dag 7 Met de tijdmachine naar de Baliemvallei

Na een vroeg ontbijt transfer naar het vliegveld voor uw vlucht in de tijdmachine: de Baliemvallei. Bij aankomst in Wamena bestaat de kans dat uw bagage wordt gecontroleerd op alcholische drank, de Baliemvallei is al jaren drooggelegd. We verkennen de omgeving: De berg Napua biedt prachtige panorama's, het dorpje Wesaput een traditioneel hangende brug. Verder bezoeken we een paar traditionele Dani dorpjes en een traditionele markt. In de namiddag checken we in bij hotel Pilamo in het stadje Wamena. Diner bij restaurant Sinabung. 4 overnachtingen in het Pilamo hotel in Wamena.

Dag 8 Natuur bij Sogokomo

Na het ontbijt een ruim half uur durende reis naar Sogokmo voor een dag wandelen in de prachtige omgeving van de Baliem rivier. Via een hangbrug lopen we langs traditionele Dani dorpjes en door zoete aardappelvelden. Na de picknick lunch gaan we terug naar Sogokmo, waar we door de auto worden opgehaald voor het retour naar het hotel in Wamena.

Dag 9 Traditionele dorpjes en zoutwinning

Na een rit van een uur bereiken we Jiwika in het centrale deel van de Baliem vallei. Hier start een klim van ongeveer een uur bergop door het berg-regenwoud. We komen aan in een traditioneel Dani dorp met zoutmijn. Dames in traditionele kleding vergezellen ons en laten de oorspronkelijk manier van zoutwinning zien. Na de lunch in het dorp lopen we naar Kurulu en zien we een zeer oude mummy van de beroemde Dugum clan. Overal tonen de vriendelijke inwoners hun sieraden, kunstwerken, wapens en andere curiosa.

Dag 10 Het varkenfestival

De hele ochtend, tot na de lunch, bezoeken we een traditioneel varkenfestival in Jiwika. Dé kans om deze prachtige ceremonie bij te wonen van het varken bereiden op hete stenen. Nog steeds wordt het varkenfestival door de Dani's gevierd, met name bij bruiloften. Tijdens onze tour is het voor hen een leuke bijverdienste van deze traditionele ceremonie. Voor u een uitgelezen mogelijkheid om via uw gids met de Dani's in contact te komen.

Dag 11 Van de Baliemvallei naar het Scuba Republic resort in Raja Ampat

Rond zonsopgang wordt u van het hotel naar de luchthaven gebracht voor de 06:15 Trigana Wings air vlucht naar Jayapura. Daar stapt u over op de 10:05 Garuda vlucht naar Sorong. Bij de uitgang van het vliegveld staan uw gids en chauffeur gereed om u naar de haven te brengen. Uw gids zorgt voor tickets voor de ferry en begeleidt u aan boord U vaart met de snelle ferry rond 14:00 in ongeveer 2 uur naar Waisai op het eiland Waigeo. Hier wordt u opgewacht en vaart u met een speedboot naar het resort. 1 overnachting in het Scuba Republic resort

Dag 12  Zee Safari in Raja Ampat

De tour begint direct na de lunch. We zetten koers naar Besir Bay. Onderweg, door de Dampier straat, stoppen we voor uw eerste duik, Overnachting in simpele homestay bij Besir Bay.

Dag 13 Zee Safari in Raja Ampat

Wederom 3 mooie duiken en een excursie naar het uitkijkpunt van Kabui Bay. Overnachting in simpele homestay op het eiland Gam of Waigeo.

Dag 14 Zee Safari in Raja Ampat

Vandaag weer 3 duiken voor we aanleggen bij één van de Fam eilanden.

Dag 15 Zee Safari in Raja Ampat

Deze dag slechts 2 duiken, maar met een excursie naar Pianemo. Hier heb je een prachtig uitzicht over de karsteilandjes bij Fam. Overnachting in simpele homestay op Fam eiland.

Dag 16 Zee Safari in Raja Ampat

Ook deze dag 2 duiken en 1 excursie, naar de vleermuizengrot bij Besir Bay.

Dag 17 Zee Safari in Raja Ampat

In de ochtend nog 2 duiken voor we rond lunchtijd terukomen bij het resort. Einde van het programma

Dag 18 Terug naar Sorong

Na het ontbijt vaart u terug naar de haven en scheept u voor 09:00 in op de ferry voor de terugtocht naar Sorong. Onze chauffeur staat al weer gereed bij de haven en brengt u naar het vliegveld of naar een hotel in Sorong. Lunch en diner zijn deze dag op eigen kosten. Schema ferry van Wasai naar Sorong (onder voorbehoud): dagelijks om 09:00 en 14:00. Tijdens nationale feestdagen wordt er niet gevaren.

vlucht Sorong-Amsterdam via Jakarta

Vlucht met Garuda Indonesia Sorong-Amsterdam met transfers in Makassar en Jakarta . Vertrek vanuit Sorong in de middag, aankomst in de avond in Jakrta. De aansluitende vlucht naar Amsterdam vertrekt laat in de avond. Aankomst Amsterdam in de ochtend.

Dag 19 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Bandara International hotel - Jakarta airport

Het Bandara International hotel - managed by Accor ligt op slechts 5 minuten rijden van Jakarta's Soekarno-Hatta airport. De gratis shuttlebus rijdt ieder half uur van en naar de airport terminals. Het hotel telt 208 kamers, verdeeld over meerdere vleugels. Centraal liggen het grote zwembad en het restaurant. Alle kamers beschikken over een kluisje, TV, minibar, föhn, gratis badkamer artikelen, thee- en koffie faciliteiten. Tegen meerprijs zijn ook Deluxe kamers met balkon verkrijgbaar. Het hotel beschikt over meerdere restaurants, bar, lounge, zwembad met kinderbad, uitgebreide spa, gym en een business centrum. meer info more info Informations supplémentaires

Kali Lemon dive resort - Nabire

Het eenvoudige Kali Lemon dive resort heeft 3 2-persoonscottages en een verblijfplaats voor 8 personen. De kamers zijn eenvoudig. Telefoon- en internetverbindingen ontbreken. Alle tijd dus voor rust. Hoogtepunt van het verblijf is zwemmen (snorkelen of duiken) met de walvishaaien. Rond volle maan kunt u pech hebben dat de walvishaaien zich niet laten zien, rond nieuwe maan is de kans vrijwel 100%. Naast snorkelen en duiken organiseert het resort uitstapjes naar de Paradijsvogels en traditionele dorpjes. Minimum verblijf is 3 dagen. De prijs is inclusief transfers van en naar Nabire, 2 duiken/snorkelsessies per dag, lunches en diners en exclusief huur van duikuitrusting en Cendrawasih bay entrance fee. meer info more info Informations supplémentaires

Hotel Filadelfia - Nabire

Eenvoudig, maar gezellig hotel in het centrum van Nabire. De Deluxe kamers beschikkem over AC, koelkast en tv en een klein terrasje voor de deur. meer info more info Informations supplémentaires

Hotel Pilamo

Het eenvoudige Pilamo hotel ligt centraal in het stadje Wamena. De kamers zijn schoon en het hotel wordt redelijk onderhouden. Beste keuze zijn de Deluxe kamers, met een terrasje aan de binnentuin. meer info more info Informations supplémentaires

Scuba Republic - Waisai - Raja Ampat

Het eenvoudige Scuba Republic resort telt slechts 7 kamers, 3 double, 2 twin en 2 triple beach bungalows, alle met eigen badkamer, aircon en terras.. Het resort beschikt over een restaurant, laundry service en het belangrijkst: een eigen (SSI) duikcentrum. Direct voor het resort ligt het huisrif. meer info more info Informations supplémentaires

Scuba Republic - Waisai - Raja Ampat

Het eenvoudige Scuba Republic resort telt slechts 7 kamers, 3 double, 2 twin en 2 triple beach bungalows, alle met eigen badkamer, aircon en terras.. Het resort beschikt over een restaurant, laundry service en het belangrijkst: een eigen (SSI) duikcentrum. Direct voor het resort ligt het huisrif. meer info more info Informations supplémentaires

Biak

Biak

Biak is een eilandje en plaats in de Geelvinkbaai, zo ongeveer tussen Sorong en Jayapura, in het noorden van Papua. Het eiland Biak bood tot 1963 onderdak aan het Nederlandse leger. Veel marine kampen en luchtmachtbases doen nog steeds dienst, hoewel ook de lokale industrie gebruik maakt van de gebouwen. Biak is daardoor populair onder Nederlands Nieuw-Guinea veteranen.

Bezienswaardigheden zijn onder andere de Japanse grot, het piepkleine Binsari oorlogsmuseum en de mooie kustplaatsjes Bosnik, Samber, Urfu en Wari.

Voor de kust liggen de 30 kleine Padaido koraaleilandjes, waar het prima snorkelen en duiken is.

Zeker drie uur varen is het naar het eiland Yapen. Slechts weinig toeristen bezoeken het eiland, hooguit om de Paradijsvogels te spotten. Aangezien die zich alleen met zonsopkomst en -ondergang laten zien, is dan een overnachting nodig in een zeer basic homestay.

Biak heeft dagelijks vliegverbindingen met Jakarta via Makassar, Nabire en Jayapura.

Het voormalige KLM hotel heet tegenwoordig Asana Biak. De houten kamers zijn wat verouderd, maar de stenen suites zijn prima. Het hotel beschikt over een PADI duikschool.

Jakarta

Jakarta

Jakarta, The Big Durian, je houdt er van of je loopt er voor weg. Het is de geboortestad van mijn moeder, destijds nog Batavia geheten. In 1993 ben ik nog in haar geboortehuis geweest, een privilege dat weinig Indo’s nog kunnen beleven, aangezien Jakarta is uitgegroeid naar een metropool met circa 17 miljoen inwoners. Veel laagbouw heeft plaats moeten maken voor wolkenkrabbers die de skyline van Jakarta bepalen.

Alleen de oude stad, Kota Lama, laat nog veel sporen uit de Nederlandse tijd zien. Bezoek hier zeker het Fatahillah plein met het Nationale Museum en drink een kop[je koffie in het nostalgische Café Batavia. Glodok, het China-town van Jakarta ligt op loopafstand van Kota Lama. Ook de oude VOC pakhuizen en de vismarkt Pasar Ikan zijn een bezoek meer dan waard.

Om een favoriet restaurant te benoemen vind ik een lastige. Wat ik vandaag opschrijf is morgen achterhaald. Ik zou zeggen: check het internet en selamat makan, eet smakelijk!

Nabire

Nabire

Nabire is een kustplaatsje in west Papua aan de Cendrawasih (Paradijsvogel) baai.
Vanuit Nabire is het ongeveer twee uur rijden naar het Pantai Sowa strand van Cendrawasih Bay waar je met een speedboot naar het resort wordt gevaren.
Cendrawasih Bay is vooral bekend om de walvishaaien. De immense vissen komen graag af op de bijvangst van de bagans, vissersplatformen. Het hele jaar door, behalve de dagen rondom volle maan, kun je duiken en snorkelen tussen de -tot wel 10 meter lange- walvishaaien.
Nabire onderhoudt dagelijkse vluchten met Biak, Jayapura, Timika en Ambon.

De Baliemvallei en Wamena

Wamena

De Baliemvallei ligt op een hoogvlakte in de provincie Papua. De vallei ligt op een hoogte van ongeveer 1.600 meter, waardoor het een stuk frisser is dan op zeeniveau. Wamena is de hoofdstad van de Baliem.

Het stadje telt een kleine 15.000 inwoners en is veelal de uitvalsbasis voor excursies en trekkings door de Baliemvallei. Het vliegveld heeft meerdere dagelijkse vluchten op Jayapura en dagelijks op Timika en Dekai (richting Korowai). Bezoek hier zeker de markt Pasar Jibama.

De vallei zelf meet ongeveer 20 x 80 kilometer en is het leefgebied van Dani stam. Op wat grotere afstand van Wamena leven de Lani en Yali. Basisvoedsel in de vallei is de zoete aardappel. Rijst groeit hier niet. Verder worden groenten verbouwd en varkens gehouden (én gekoesterd!).

Een reis naar de Baliemvallei is als een reis met de tijdmachine. De bevolking leeft zeer primitief in kleine kraaldorpjes met hooguit tien lemen hutjes met rieten daken en een grote, gemeenschappelijke keuken. Ook de varkens beschikken vaak over één van de hutjes. De mannen lopen veelal alleen met een koteka (peniskoker) en de vrouwen gaan slechts gekleed in rokjes van gras.

In de Baliemvallei is het prachtig wandelen. Liefhebbers kunnen een meerdaagse trekking ondernemen, maar ook de dagtrips vanuit Wamena nodigen uit om de vallei te verkennen. Bij het dorpje Sogokmo steek je de rivier over via een hangbrug en wandel je door de zoete aardappelvelden langs verschillende traditionele dorpjes. Bij het dorpje Jiwika kun je een klim maken naar een traditionele zoutmijn en bij Kurulu sta je oog in oog met de beroemde oude mummie van de Dugum clan. Ook bij Alkima kun je zo’n mummie bekijken, maar het is inmiddels wel een toeristisch gebeuren geworden.

Bijzonder is ook om een dagdeel door te brengen bij het Varkensfestival. Normaliter wordt het feest gehouden tijdens een bruiloft, maar de bewoners zijn trots op hun tradities en laten dat graag aan toeristen zien. Met pijl en boog wordt een varkentje geslacht en op hete stenen gestoofd. Als gast krijg je een stukje vlees met groenten aangeboden. Lekker is anders, maar voor de beleefdheid neem je een hapje en nuttig je vervolgens de lunch die je gids heeft meegenomen.

Jaarlijks, in de maand augustus, vindt het Baliemfestival plaats. De drie Dani-, Lani- en Yali-stammen voeren gedurende drie dagen oorlog, maar nu met andere spelregels dan vroeger.

Baliemvallei - volken

De oorspronkelijke bevolking bestaat uit Dani, een bekend Papoeavolk. De Dani staan bekend om hun oorlogszuchtige instelling. Tijdens de ontdekking van de vallei viel het op dat overal hoge, slanke torens waren gebouwd. Deze fungeerden als uitkijkpost om de dorpelingen te kunnen waarschuwen voor de nadering van vijandige clans. Deze torens zijn, nadat het gebied onder Nederlands bestuur werd gebracht en oorlogvoeren verboden werd, geleidelijk afgebroken. De Dani uit de Baliemvallei zijn verwant aan de volken in de bergen ten westen van de vallei, die wel Westelijke Dani of Lani worden genoemd. Hun gebied is dichterbevolkt dan dat van de Dani. Een derde volk zijn de Yali, die in dunbevolkte gebieden hoog op de berghellingen van het Jayawijayagebergte leven.

Onder Indonesisch bestuur kwam het in de jaren zeventig tot spanningen met de Dani, die werden gezien als een onderontwikkeld volk. Begin jaren zeventig poogde de Indonesische overheid met 'Operatie Koteka' de Dani aan te zetten tot het verwisselen van hun peniskokers voor kleren en om in moderne vierkante huizen te gaan wonen. Veel Indonesische militairen, die het beleid tot uitvoering moesten brengen, beschouwden de Dani echter als 'wilden' (weinig meer dan dieren, een houding die nog steeds bij veel Indonesiërs leeft) en behandelden hen zeer ruw. Tegenwerkende Dani werden soms zelfs gedood. In 1977 brak er een opstand uit onder de Dani onder leiding van de Organisasi Papua Merdeka, waarbij de Dani met pijl en boog vochten tegen Indonesische soldaten met raketten, aanvalsvliegtuigen en helikopters, waarmee Dani-dorpen werden platgebombardeerd. Naar schatting 500 Dani kwamen om in de strijd, die zich met name concentreerde rond de dorpen Pyramid en Bokondini in het noorden van de vallei. 'Operatie Koteka' liep uit op een volledige mislukking.

In de jaren 1990 brak opnieuw een strijd uit voor onafhankelijkheid, die opnieuw met geweld werd neergeslagen door de Indonesische overheid die in 1997 zelfs aanzette tot geweld tussen de stammen om zo zelf buiten schot te blijven. Tot halverwege de jaren 2000 was de vallei daarop gesloten gebied. Nog steeds wordt de vallei door veel Indonesische bestuursambtenaren beschouwd als het 'einde der wereld'.
(Bron: Wikipedia)

Raja Ampat

Raja Ampat

Raja Ampat is een eilandengroep in West Papua (voormalig Irian Jaya) en bestaat uit 610, voornamelijk onbewoonde eilanden. De vier grootste eilanden zijn Waigeo in het noorden, Salawati (ten zuidwesten van Sorong), Batanta (ten noorden van Salawati) en Misool in het zuidwesten. De naam Raja Ampat is ook op deze vier eilanden gebaseerd en betekent letterlijk vertaald ‘de vier koningen’.

Raja Ampat is een nog vrij onbekend gebied in Indonesië, maar onder duikers geniet deze bestemming veel bekendheid. Dit komt door het grote aanbod aan diverse vissoorten en fantastische koraalriffen, variërend van hard tot zacht koraal. Maar ook de eilanden zelf zijn indrukwekkend. De Raja Ampat eilanden hebben stille lagunes met kristalwit zand en water dat varieert van de kleuren heldergroen tot helderblauw.

Duiken is vooral populair in de Straat van Dampier. Je vindt hier talloze duikspots met ongelofelijk veel koraal en vis. Cape Kri, Blue Magic en Manta Point zijn échte blikvangers.
Misool is ook geliefd om de grote variëteit aan vissen en koraal.

Op Raja Ampat kan het hele jaar gedoken worden, maar van half juli tot half september heb je meer kans op regen en hoge golven. Misool is tussen half juni en half september gesloten.
Raja Ampat telt tientallen duikresorts en homestays. Vanuit de homestays wordt veelal gebruik gemaakt van lokale duikschooltjes, zoals bijvoorbeeld de Arborek dive shop. De luxere duikresorts bieden behalve meer comfort ook meer veiligheid. Sorido Bay resort, Raja Ampat Biodiversity en Papua Explorers zijn onze favorieten in de Dampier Strait, Papua Paradise Eco resort bij het eiland Batanta. Een prima middenklasse resort is het Scuba Republic.

Een snelle publieke ferry vaart twee keer per dag tussen Sorong en Waisai op het eiland Waigeo. Op Waigeo is ook een vliegveldje met een dagelijkse vlucht op Sorong.

Liveaboards

Liveaboards bieden veelal duikcruises van een week aan in noordelijk Raja Ampat (Dampier Strait en de noordelijke Wajag karsteilandjes. Langere, vaak 10-daagse tochten doen ook het zuidelijke deel rond Misool aan. De meeste liveaboards voeren de Raja Ampat cruises uit tussen september en maart-april, om vervolgens te docken en het zomerseizoen in de wateren rond Komodo te varen.

Video Raja Ampat snorkel cruise

Raja Ampat duikstekken

Duikstekken noord Raja Ampat

Deze dagen kunt u naar believen snorkelen of duiken in het mooiste gebied van Indonesië.
Tussen november en maart is een duik- of snorkeltocht bij Manta Sandy een must! Maar laat u niet weerhouden om ook de zeepaardjes, wobbegonghaaien, barracuda's en andere prachtige vissen boven het prachtig gezonde koraal te bewonderen!

Behalve duiken en snorkelen kunt u ter plaatse excursies boeken naar de Paradijsvogels of een traditioneel dorpje. Of gewoon lekker luieren aan het strand...

Cape Kri

Een van de favoriete duiken bij Sorido Bay’s huisrif is bij Cape Kri.
Deze plek heeft Raja Ampat op de kaart gezet toen Dr Gerry Allen hier zijn record verbrak van het aantal gespotte vissoorten op een enkele tank duik: 374 verschillende soorten!!

Cape Kri met dit wereldrecord van 374 soorten in 1 duik ligt op slechts 1 minuut varen vanaf de jetty van het resort.
Bij dit punt ten Noordoosten van Kri heeft de stroming een soort tunnel gecreëerd tussen de eilandjes Kri en Koh.
In deze stroming zwemmen diverse grote scholen vissen zoals de Big Eye Trevallies, de Barracuda’s en Snappers heen en weer hangend over de rand van rif. Op een diepte van 38 meter ligt een oud anker naast een bommie, een toren van koraal waarin ook een school Banded Sweetlips schuilt.

Bij de lage koraaltuinen aan de top van het rif patrouilleren de zwarte stip haaien langs het harde koraal waar de Hawksbil schilpadden zich voeden.
Naast de enorme Queensland Gropers met de grootte van een flinke auto kunnen hier ook weer de Pygmee zeepaardjes gespot worden, een unieke duikervaring! De duiksite is ook een aanrader om te bezoeken met zonsopgang en tijdens de schemer van de zonsondergang wanneer het voedertijd is.

Blue magic

Slechts 15 minuten vanaf Kri Island is dit wel een van de duikspots waar u bijna alle vissoorten kunt bekijken.

Van de Wobbegong haaien tot de kleine 2cm grote Denise Pygmee zeepaardjes.
Het rif is hier bedekt met hard koraal met afwisselend grote koraal koppen en Acropora koralen van circa 3 meter doorsnee. Er huizen hier ook scholen van Big Eye Trevallies en grote Barracuda’s. Groene schildpadden kunnen hier naast de zwarte, witte en grijze stip haaien ook worden gespot. Als u veel geluk heeft kunt u soms zelf de Reuze Manta Ray voorbij zien zwemmen. Deze indrukwekkende duik eindigt met een safety stop in het blauwe water waar u dan over en voorbij de riffen drijft.

Sardines

Op 10 minuten vanaf Kri Island ligt dit ondergedompelde rif met een top van 5 meter, dit specifieke rif bevat een hele hoge biomassa, een van de hoogste gemeten in Raja Ampat.

Sardines Reef is eenvoudig ook een van de beste plekken ter wereld om rif duiken te maken.
Duikers zijn hier volop getuige van de fenomenale diversiteit van Raja Ampat.
Waar de stroming dit buiten de kust gelegen rif raakt komt een duizelingwekkend aantal vissen samen zoals de fusiliervissen die ronddraaien, achtervolgt door grote reuzen travallies, zwermen Bluefin Jacks en grote Spaanse makrelen. Ook de Batfish komen met honderden tegelijk waar vele scholen Bannerfish zich voeden in de stroming. Grijze rifhaaien, zwarte stip en witte stip haaien worden samen met de Wobbegong gezien wachtend om een hinderlaag op de zeebodem uit te voeren. Koraalzuilen liggen verspreid op de helling overwoekerd door vele kleurrijke koralen waar ook maar liefst 2 soorten Pygmee zeepaardjes in leven. Op de door de stroming weggespoelde top van het koraalrif huist een school van circa 30 bumphead Parotfish die aan het koraal knabbelen en ondertussen ook de duikers gezelschap houden bij de safety stop. Met hun haken zich vasthoudend aan het rif lijken zij wel vliegers in de wind te zijn. Na het bovendrijven geven vele duikers aan dat dit de beste duik was die ze ooit gemaakt hebben. Het is ook een geliefde duikspot voor fotografen die meerdere keren terug komen om een andere invalshoek te fotograferen.

Manta Sandy

Slechts 25 minuten vanaf Kri Island ligt deze zand helling bekend van de Manta Ray’s. Dit is de plek waar ze heen komen om weer schoon te worden gemaakt.

Naast de vele prachtige riffen is dit ook de plek voor de beste Manta duiken ter wereld. Er zijn 2 belangrijke sites voor manta duiken.
Een ervan, Manta Sandy is het schoonmaakstation waar wel tot 10 manta’s gezien kunnen worden drijvend boven de 2 rotsen waar de kleine visjes deze giganten schoonmaken.
Er zijn enorme zwarte manta’s met een spanwijdte van zeker 4 meter die wel op een negatief van een foto lijken, met hun kieuwen als witte lichtpunten.
De meer voorkomende witte buik manta’s zie je hier ook.
Op de tweede duiksite, Manta Slope cirkelen de manta’s boven rond in de zon terwijl de duikers naar beneden afdalen naar de diepe helling eronder.
Duikers kunnen soms verrast worden als de als duivels uitziende zwarte manta’s plotseling achter hen zwemmen. Deze trip is buiten de 10 km zone, maar wordt een maal per week aangeboden zonder extra brandstofkosten.

The Passage

Deze unieke duikplek is in vele artikelen beschreven, o.a ook door David Doubilet in de National Geographic in 2007.
De smalle canyon op 40 minuten varen is gelegen tussen Gam en Waigeo en kan worden omschreven als een rivier die tussen de twee eilanden stroomt, maar wordt ook omschreven als een marine onderzoeksomgeving, een toevluchtsoord van eigenaardige en ook unieke micro leefomgevingen.

Dit is ook de plek waar ervaren duikers en fotografen genieten van de ervaring van het duiken op een locatie die enig in zijn soort is.
Ook boven het water is het genieten van een prachtig uitzicht met de kalksteen rotsen in de zee.
Gasten combineren deze trip vaak met een bezoek aan Hidden Bay, een verscholen baai met een doolhof van mini eilandjes en Kabui Bay, waar letterlijk honderden paddenstoel gevormde eilandjes een prachtig landschap creëren. Deze trip is buiten onze 10 km zone, maar wordt een maal per week aangeboden zonder extra brandstofkosten


Arborek Jetty

Direct onder de aanlegsteiger van het mini-eilandje Arborek vind je grote scholen Sweetlips, Barracuda's en jagende makrelen. Tussen het zacht koraal schuilen ook Pipefish, Snappers, Batfish, Bumphead cattlefish en als je op de juiste tijd en de juiste plaats bent kun je ook de Wobbegong spotten.

Sorong

Sorong

Sorong is de meest westelijke stad van het eiland Nieuw-Guinea. De stad ligt aan de Straat Sele van de Grote Oceaan op het schiereiland Vogelkop. Het is de uitvalsbasis voor trips naar de Raja Ampat-eilanden.

Twee uur rijden ten zuiden van Sorong ligt het regenwoud in de Klasow vallei met allerlei vreemde vogel. Je vindt er verschillende soorten Paradijsvogels en de endemische Cassoway, een uit de klauwen gegroeide pauw- of kleinere struisvogelsoort.

Sorong vormt het logistieke centrum van de olie- en gasindustrie rond west Papua, hetgeen zich manifesteert in een groeiende rijkdom en economische voorspoed. De stad telt ruim 50.000 inwoners en vormt daarmee een van de grotere steden van Papua. Het grootste deel van de inwoners zijn transmigranten uit Sulawesi, Java en andere eilanden.

Direct voor de kust ligt het eilandje Jefman, dat tot 2012 het vliegveld van Sorong had. Het nieuwe vliegveld heeft dagelijkse verbindingen met onder andere Jakarta, Makassar, Manado, Ambon en verschillende steden in Papua.

Bezienswaardigheden

De stad heeft een fraaie strandpromenade en telt een aantal historische gebouwen uit de Nederlandse olieperiode. Het is een contrastrijke stad. In de buurt van de stad liggen de volgende bezienswaardigheden:

Kaap Cassuwary: 3 km van Sorong, strand met koraalriffen;
Krokodilleneiland, 500 meter uit het strand;
het eiland Kafiau;
het eiland Matan;
de heetwaterbronnen van Klaijili, 60 km van Sorong;
een beschermd bosgebied, 15 km van Sorong.
Sorong vormt verder de belangrijkste uitvalsbasis voor toeristische tochten naar de nabijgelegen Raja Ampat-eilanden en de erbij gelegen koraalriffen van de Koraaldriehoek.
(bron: Wikipedia)
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat