• Ambon Martha Christina
  • Ambon rujak
  • Ambon Ureng
  • Banda Kora kora
  • Saparua
  • Seram
  • Vakantie Molukken

Ternate

Ternate

Piepklein eilandje, prachtig gelegen in de Noord Molukken. Een van de bekendste specerijen eilanden tijdens de Nederlandse tijd. Nog steeds zijn er volop kruidnagel s en nootmuskaat te vinden . Het is een van de KieRaha eilanden (de 4-sultans eilanden, Ternate, Tidore, Bacan en Jailolo) Het eiland wordt gedomineerd door de Gamalama, één van de vele nog actieve vulkanen die Indonesië telt. De laatste uitbarsting was 20 jaar geleden.

Het is heerlijk om een paar dagen over het eiland te “slenteren”. Prima te bereiken vanuit Manado en of Makassar - Vanuit de lucht zie je al meteen de kleine eilandjes met hun vulkanen, een prachtig gezicht. Het vliegveld heet Sultan Babullah.

De airport is nog gezellig Indonesisch, “rommelig” maar de bagage afhandeling gaat toch vrij vlot. De rit naar Ternate “kota” stad duurt niet langer dan 15 minuten.

Na het inchecken in het hotel is het prima te doen om het kleine stadje te voet te verkennen. De bevolking is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Loop richting de Boulevard of de haven. De dagelijkse levendige Pasar Gamalama is zeker een bezoek waard. Kleurrijk en een wir war van Indonesisch handelswaar. Bekend onder andere van zijn eigen gemaakte zilveren kettingen. Er zijn tal van mogelijkheden om je te verplaatsen in Ternate stad: taxi, bemo (openbare busjes), ojek (bromfietstaxi) en we vinden hier ook nog de Bendhi, paard en wagen. Afdingen is een noodzaak

Als je lokaal wilt gaan eten is het restaurant Pondok Katu een aanrader, heerlijke visgerechten, schoon en betaalbaar. Ze geven je de kaart met een briefje en een pen, je schrijft dan op wat je wilt eten, Het briefje wordt dan opgehaald. Het Platinum restaurant is iets meer Westers waar je bijvoorbeeld prima een juice van verse tropische vruchten kunt drinken. De boulevard is s’ avonds een verzamelplaats van de Kaki Lima’s (eettentjes). Een wandeling hierlangs is een wandeling langs de “Indonesische keuken”. Je vindt hier gerechten vanuit heel Indonesië.

Bezienswaardigheden

Een dagtour met een auto over het eiland duurt zo’n 5 uur. De route is slechts 45 km en de weg is prima. We maken diverse stops, onder andere bij de Kedaton “kraton” van Ternate. Als we geluk hebben is de huidige Sultan thuis. We vinden rondom de stad nog drie oude Forten: het oude Hollandse Fort Oranje is gebouwd tijdens de VOC tijd in 1607. Verder vinden we de Portugese Forten Tolucco en St.Lucia.

De tocht voert langs de talrijke kruidnagel- en nootmuskaat plantages. We komen ook langs het Laguna meer, waar we een wandeling kunnen maken en langs de Angus Stone, lava overblijfselen die hier nog liggen van de laatste uitbarsting van de Gamalama. De Lunch kunnen we gebruiken in het Florida Restaurant. Tijdens de rit langs de verlaten strandjes met vissersbootjes en kleine eenvoudige dorpjes hebben we overal prachtige uitzichten over de Maluku Zee en de golf van Dodinga. De vulkaan Gamalama blijft tijdens de hele rit dominant aanwezig. Ook kunnen we nog een bezoek brengen aan waarschijnlijk de oudste Kruidnagelboom van de wereld. De Afo boom die geplant is tijdens de Nederlandse tijd zo’n 400 jaren geleden. Helaas is de boom aan het afsterven. Om de boom te zien moeten er heel wat trappen naar boven worden genomen.

Voor degene die nog een dag extra heeft is het leuk om naar het tweeling eilandje Tidore te varen, vanaf de haven van Ternate is het slechts een half uurtje varen. Je kunt met de lokale ferry of je kunt een privé speedboot huren.

Kijk eens op een briefje van 1000 Roepiah; de afbeelding die je hierop vindt is het uitzicht vanaf Ternate op de eilandjes Tidore en Maitara.

WeerAccommodaties Accommodations Hébergements

Ternate

Amara Bela International is een prachtig hotel. De kamers zijn erg ruim en er zijn kamers die direct aan het zwembad liggen!
... meer infomore infoinformations supplémentaires

Dit kleinschalige hotel ligt te midden van de kruidnagel en nootmuskaatbomen op een terrein van 10.000m2. Gesitueerd circa 7 km vanaf Ternate centrum.
Alle kamers zijn comfortabel ingericht met eigen badkamer en airconditioning en hebben een prachtig uitzicht over de baai met de eilanden Tidor, Mar... meer infomore infoinformations supplémentaires

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat